Polojasno
12°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Nebezpečný pitný režim. Ako zistiť, že voda už začala škodiť?
Zdielať na

Nebezpečný pitný režim. Ako zistiť, že voda už začala škodiť?

BRATISLAVA / Je dodržiavanie pitného režimu iba marketingový ťah? Lekári nad niektorými odporúčaniami, ktoré nás majú doviesť ku zdraviu, štíhlej línii, či mladšej pleti, iba krútia hlavami. Niekedy dokonca môže byť nadmerný príjem tekutín aj životu nebezpečný. V obrovskom množstve vody môžeme svoj organizmus doslova utopiť.

"Je to problém komerčných spoločností, ktoré hovoria, pite 3,4,5 litrov denne, ale to škodí organizmu. Dochádza k jeho nariedeniu, bunky sa naplnia vodou, vtedy už hovoríme o otrave vodou. Dochádza k opuchu mozgu, únave nesústredeniu a neraz je v dôsledku otravy vodou popísaná aj smrť," tvrdí Martin Demeš, prednosta 1. internej kliniky Univerzitnej nemocnice v Bratislave.

Pokiaľ sa teploty nešplhajú nad 35 stupňov Celzia, alebo nevykonávame nejakú extrémne náročnú činnosť, každé telo si na deň vystačí s približne dvomi litrami vody. "V našich bežných podmienkach je výdaj močom asi 1 a pol litra, potením a dýchaním, čo si ani neuvedomujeme, ďalšieho pol litra a jedna normálna stolica ďalších 100 mililitrov. Takže v našich podmienkach mierneho pásma úplne stačí tých 2 100 až 2 500 mililitrov," dodáva Demeš.

Zvýšenie príjmu tekutín

​Samozrejme, každý výdaj vody navyše treba k tomuto množstvu pripočítať. Zvýšiť príjem vody treba v extrémne horúcich dňoch, alebo vtedy, ak sa venujete športu a vypotíte toho o čosi viac. Ale aj v tedy, ak sa vám v ostatných dňoch nespí veľmi dobre. Jedno prepotené pyžamo, alebo tričko je ďalší pol až litrový deficit navyše. Z počtami si ale netreba robiť ťažkú hlavu. Aj z lekárskeho hľadiska je zatiaľ najdôležitejším indikátorom správneho dodržiavania pitného režimu obyčajný smäd.

"Trošku je problém u rizikových skupín, deti a starší, ktorí majú znížený smädový reflex. Ale u zdravej populácie je smäd výborným indikátorom toho, že treba začať piť," vysvetľuje Demeš. Úplne špeciálnou kategóriu sú však ľudia, pre ktorých sa voda stala chorobnou závislosťou.

Tí cítia smäd takmer neustále, aj keď telo vodu vôbec nepotrebuje. Je to rovnako silná psychická závislosť ako ktorákoľvek iná. Volá sa aquaholizmus a nebezpečná môže byť najmä pre ľudí s ochorením obličiek, či srdca, ktorí musia výdaj a príjem vody sledovať veľmi pozorne.

Ak máte pocit, že aj vy pijete priveľa, alebo naopak primálo - takto si to môžete jednoducho a rýchlo odsledovať na vlastnom tele. Okrem farby moču treba sledovať aj stav jazyka a pier, či rôzne opuchy tela. "Suchý jazyk najmä u starších ľudí hovorí už o veľkom deficite v litroch, 2 až 3 litre, no a nadbytok vody je hromadenie tekutín podľa gravitácie, čiže v oblasti členkov, alebo tam, kde nemáme podkožný tuk, čiže pod očami," tvrdí Demeš.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy