Zatiahnuté
15°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Horskí záchranári radia: Na pitný režim nezabúdajte ani na túre
Zdielať na

Horskí záchranári radia: Na pitný režim nezabúdajte ani na túre

SLOVENSKO / Dodržiavanie pitného režimu, najmä v horúce dni, by malo byť pre nás samozrejmosťou. A to isté platí aj počas horských túr. V pravidelnej rubrike Na hory sa dnes dozviete ako a čo piť, aby sme na potulkách prírodou nepotrebovali pomoc.

To, že máme byť denne 2-3 litre vody, je všeobecne známe. Najmä turisti by na toto pravidlo nemali zabúdať. "Človek sa potí a strata tých tekutín je oveľa väčšia," hovorí horský záchranár Ján Kušnirák. 

Horskí záchranári upozorňujú aj na to, aby človek nečakal na prvý pocit smädu. "Odporúčam pravidelne piť v menších dávkach. Najlepšia je pre náš organizmus čistá voda," myslí si Kušnirák. 

Vhodné sú aj niektoré sladené nápoje. Ak máme nedostatok tekutín, dôjde k dehydratácii organizmu. Môžeme pociťovať nevoľnosť, bolesti hlavy a naša koncentrácia sa znižuje. V nerovnom horskom teréne je to veľmi nebezpečné.

Potoky áno, plesá nie

Stačí malý chybný krok a úrazu sa nevyhneme. "Strata veľkého množstva tekutín môže spôsobiť rozvrat vnútorného prostredia a môže to končiť smrťou. Ale to sú už tie extrémy," dopĺňa Kušnirák.

Čo ale robiť, ak je vonku naozaj horúco a vám na túre dôjde voda? Zachrániť vás môže voda z tatranských potokov, no aj pri pití tejto prírodnej vody by ste sa mali riadiť určitými pravidlami.

"Pitie vody napríklad z pramienka, ktorý vyteká zo sutiny, nad ktorou nie je žiadna chata a je len snehové pole je vo väčšine prípadov úplne v pohode," vysvetľuje Jozef Janiga, riaditeľ Horskej záchrannej služby.  

Záchranári ale neodporúčajú piť vodu napríklad z tatranských plies. "Je to stojatá voda, ktorá vytvára podmienky pre rozmnožovanie organizmov," hovorí Janiga. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy