Oblačno
14°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Pri rekonštrukcii úradu vlády našli tajomný odkaz
Zdielať na

Pri rekonštrukcii úradu vlády našli tajomný odkaz

BRATISLAVA / Úrad vlády prechádza v týchto dňoch rozsiahlou rekonštrukciou. Pod jedným z obkladov v rokovacej miestnosti našli robotníci odkaz od ich kolegov, ktorí tam pracovali v roku 1979. Týchto ľudí sme po takmer 40 rokoch našli a vybrali sa za nimi na Moravu.

Rokovacia miestnosť ministrov na úrade vlády prešla rozsiahlou rekonštrukciou. Pod jednou z kaziet, ktorú robotníci zložili zo steny našli podpisy majstrov, ktorí tam obklad inštalovali v roku 1979. Napísať nezabudli ani odkaz určený ďalším generáciám. "Dnes bol pochovaný Ludvík Svoboda, prezident Čechov a Slovákov. Bol všetkými milovaný a bol to dobrý Moravan," znie v odkaze.

"Okrem odkazu na kazete, sa našla napríklad aj pílka, ktorá zapadla niekomu za rám. Aj takéto historické artefakty boli nájdené pri rekonštrukcii," uviedla hovorkyňa predsedu vlády Beatrice Szaboóvá.

Muža, ktorý úrad vlády pred 39. rokmi rekonštruoval, sme našli v susednom Česku – v jeho stolárskej dielni. "Bol som prekvapený, že ste to tam našiel. Robili sme tam stropy, steny, obklady," hovorí spoluautor odkazu Pavel Nevrlka.

Zasadačku úradu vlády pred 39 rokmi obkladali štyria stolári. Trvalo im to šesť týždňov. Na obklad chceli podľa pána Nevrlku zapísať významnú udalosť. "Ludvíka Svobodu mali ľudia radi, tak sa to tam napísalo, lebo bol v pohode," dodáva spoluautor odkazu.

Odkaz pri terajšej prestavbe nevyhodili. Založili ho tam, odkiaľ ho vzali. Nápis tak nájdu aj pri nejakej budúcej rekonštrukcii.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy