Oblačno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Obnovu nemocníc brzdia ich dlhy. Šéf lekárskych odborov vidí riešenie
Zdielať na

Obnovu nemocníc brzdia ich dlhy. Šéf lekárskych odborov vidí riešenie

BRATISLAVA / Slovenským nemocniciam by mohli pri obnove budov a vybavenia pomôcť eurofondy. Minister zdravotníctva síce pôvodne uvažoval o pomoci pre 44 zariadení, no problémom sú ich veľké dlhy. Šéf lekárskych odborov však tvrdí, že exituje spôsob, ako by mohli čerpať peniaze aj tí najväčší dlžníci. Problematike sa venovala reportérka TV JOJ Eva Bariová.

Nemocnice ktoré už od pohľadu vyzerajú v biednom stave by nenávratnú finančnú injekciu skutočne potrebovali. Pre ich veľké dlhy to pre mnohé z nich nebude možné. "Je to nastavené tak, aby to mohli čerpať len ziskové nemocnice, teda súkromné, v čom vidíme problém , pretože sú ziskové a môžu sa rekonštruovať, nakupovať už od svojich ziskov," hovorí o súčasnej situácii prezident lekárskych odborov Peter Visolajský.  

Minister zdravotníctva Tomáš Drucker ale popiera tvrdenie odborárskeho šéfa lekárov. "Nezakladá sa to na pravde a je mi ľúto, že lekári z odborového združenia nediskutujú a nepreveria si tieto informácie." Výzvy na čerpanie financií z eurofondov sú dve. V tej prvej sa presne definuje, že takzvané podniky v ťažkostiach čerpať peniaze nemôžu . V druhom kole výzvy vraj ale šancu dostanú už aj zadĺžené nemocnice. 

"Tieto peniaze nedostávajú uchádzači iba podľa svojich predstáv ale sú definované podmienky a veľkosť čerpania závisí od počtu akútnych lôžok a priemernej doby hospitalizácie," dodáva Drucker. Tieto podmienky spĺňajú nielen štátne, ale aj súkromné nemocnice. I keď podľa šéfa asociácie nemocníc pacient mnohokrát nevie, kto je vlastníkom nemocnice. "Je to veľmi nespravodlivé voči občanom Slovenskej republiky, pretože ten nerozoznáva, ktorá nemocnica je štátna, ktorá súkromná, ale rozoznáva ktorá nemocnica je dobrá alebo zlá," kritizuje situáciu Visolajský. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy