Skoro jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Veľké šetrenie vo vesmíre. Na našej obežnej dráhe budú krúžiť origami satelity
Zdielať na

Veľké šetrenie vo vesmíre. Na našej obežnej dráhe budú krúžiť origami satelity

LONDÝN / Starobylé japonské umenie skladania papiera, teda origami, by sa na budúci rok mohlo využívať na obežnej dráhe. Vedci totiž prišli na to, že poskladaním satelitov, ktoré sa rozložia do požadovaného tvaru až vo vesmíre, by sa významne znížili náklady na štart.

Hovorí sa, že všetko už bolo vymyslené. A tak zrejme vedcom zostáva len inšpirovať sa tým, čo už tu je, ale využiť to inak. Príkladom je start-up z Veľkej Británie, ktorý vďaka starobylej technike skladania papiera origami prišiel na to, ako ušetriť peniaze pri vysielaní družíc do vesmíru. "Otázkou bolo ako tieto obrovské objekty odľahčiť a urobiť ich skladnejšími. Inšpirovali sme sa technikou origami," tvrdí Mike Lawton, zakladateľ Oxford Space System.

Práve tej princípom je z veľkého papiera vytvoriť krásnu malú skladačku v rôznych tvaroch. To predstavuje zníženie váhy telesa vysielaného do vesmíru, ktoré sa ihneď prejaví na znížených nákladoch. Len pre ilustráciu. Vyniesť 1 kilogram na orbit stojí okolo 55 tisíc eur. Zrejme si viete predstaviť o akej úspore hovoríme pri kolose, akými sú obrovské satelity. Lenže tu narazili inovátori na druhý problém.

"Vesmír je poriadne drsné miesto, materiály sa v ňom opotrebujú oveľa rýchlejšie. Preto suroviny, ktoré sú na Zemi samozrejmé, skrátka vo vesmíre nemôžeme použiť, pretože sa za chvíľku zničia," dodáva Mike Lawton. A predsa len na niečo prišli. Je ním origami satelit, ktorý vyzerá ako obrovský slnečník. Už ho testujú vo vesmírnom stredisku a do kozmu ho plánujú vyniesť na skúšku možno už na budúci rok.

Súvisiace články