Zatiahnuté
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Samit EÚ sa nesie v téme migrácia a bezpečnosť. Pellegrini neverí, že sa zhodnú
Zdielať na

Samit EÚ sa nesie v téme migrácia a bezpečnosť. Pellegrini neverí, že sa zhodnú

Google News Button Sledovať správy

BRUSEL / Jedna z hlavných tém, ktoré rozdeľujú európskych lídrov je to, ako by malo vyzerať spoločné európske riešenie problému s masovou migráciou. Aj touto otázkou sa zaoberajú na summite Európskej únie v Bruseli.

Slovenský premiér Peter Pellegrini po návšteve Rady Európy v Štrasburgu vo štvrtok pricestoval do Bruselu na samit EÚ - hlavnými témami budú migrácia a bezpečnosť. "Postoj Slovenska je nemenný - my sme za akékoľvek prejavy dobrovoľnej solidarity, ale ak by na stole mali naďalej zostať povinné kvóty, tak tie zásadne ako Slovenská republika odmietame," predstavil postoj Pellegrini. 

Premiér Peter Pellegrini po prílete do Bruselu najprv nasmeroval svoje kroky na stretnutie európskych socialistických strán. Slovensko má totiž v ohni želiezko - eurokomisár Marek Šefčovič si brúti zuby na najvyšší post v komisii, chcel by nahradiť jej šéfa Junckera. "Konkrétne mená nepadli, ale prejavil som záujem," povedal. 

Stretol sa aj so svojimi kolegami z V4 spolu s francúzskym prezidentom Macronom, potom rokovali lídri V4 osamote a nakoniec sa začal dvojdňový summit. Rokovania nebudú jednoduché. "Očakávam, že summit bude veľmi dlhý, veľmi komplikovaný. Viac ma mrzí, že už dopredu sa signalizuje, že pravdepodobne nebudeme schopní nájsť zhodu, minimálne v otázke migrácie," dodal premiér. "Nie je to migračná kríza, tá opadla, je to politická kríza vyvolaná mirgáciou," myslí si český premiér Andrej Babiš. 

Únia by mala rokovať s viacerými africkými krajinami o možnostiach vytvorenia záchytných centier mimo územia únie, kde by žiadatelia o azyl čakali na spracovanie svojich žiadostí. Napriek tomu, že európski lídri budú riešiť závažné témy, summit sa začal veľmi ľudsky. V predvečer futbalového zápasu medzi Belgickom a Anglickom belgický premiér daroval britskej premiérke belgický dres s číslom desať, teda s popisným číslom jej premiérskeho sídla v Londýne.

K otázke migrácie sa vyjadril aj predseda strany Smer-SD Robert Fico. Pozrite si celú tlačovú besedu: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy