Polojasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Hypotéka pre mladých bude mať novú podobu
Zdielať na

Hypotéka pre mladých bude mať novú podobu

BRATISLAVA / Daňové zvýhodnené hypotéky pre mladých do 35 rokov bude ministerstvo financií meniť. Doteraz majú mladí možnosť znížených úrokov. Po novom budú bonus aplikovať už na zaplatené úroky. Nový systém odborníci kritizujú. Rozhodne ľuďom neuľahčí život a môžu aj získať menej peňazí.

Mladí od 18 do 35 rokov už v súčasnosti môžu získať po splnení určitých podmienok štátom dotovanú hypotéku zníženú o 3 percentá. Po novom mladí podporu dostanú vo forme daňovo odpočítateľnej položky. Žiadateľ o úver musí mať priemerný plat vypočítaný z príjmov uvádzaných v daňovom priznaní v maximálnej výške 1,3-násobku priemernej mesačnej mzdy.

Zvýhodnenie má byť vo výške 50 percent zo zaplatených úrokov. "Maximálne však zo sumy 50 tisíc eur a zároveň zastropovali sme tento daňový bonus na úroveň 400 eur ročne," vysvetľuje minister financií Peter Kažimír. Nárok na bonus má vzniknúť počas piatich bezprostredne po sebe idcúcich rokov a bude uplatňovaný vždy až na konci zdaňovacieho obdobia. 

Pribudnú ale povinnosti

"Vždy to vyžaduje tú návštevu banky a následne dať svojmu zamestnávateľovi alebo svojmu daňovému poradcovi to potvrdenie, aby to zapracoval do daňového priznania," tvrdí finančný analytik Pavel Škriniar. Nárok na bonus vzniká len jednému žiadateľovi aj v prípade, ak o úver žiada spolu s iným spoludlžníkom. Odborníci ešte hovoria o jednej dvojsečnej zbrani. Ak sa napríklad úrokové sadzby budú ešte znižovať, tak nemenný systém max 400 eur bude výhodný, ale situácia sa zmení, ak porastú. Tiež nie je zatiaľ jasné, či si banky budú pýtať poplatky za túto novú službu. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy