Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Stopercentné hypotéky v praxi končia. Banky zaregistrovali zvýšený záujem
Zdielať na

Stopercentné hypotéky v praxi končia. Banky zaregistrovali zvýšený záujem

BRATISLAVA / Stopka vysokým hypotékam a nedostupnejšie úvery. Aj takto vyzerajú vyhliadky žiadateľov o nové bývanie, ktoré pre nich pripravila od 1. júla Národná banka Slovenska. Sprísnenie poskytovania úverov však podľa bánk nie je až také prísne a začiatkom leta preto ešte nečakajme výrazné zmeny. Tie vraj prídu o čosi neskôr.

Stopercentné hypotéky v praxi končia. Maximálny úver na bývanie bude môcť byť do výšky 90 percent nehnuteľnosti. Na kúpu celého bytu tak budeme potrebovať aj vlastné prostriedky. Banky preto zaregistrovali zvýšený záujem o úvery ešte pred 1. júlom."Za ostatné obdobie sme zaznamenali enormný nárast v záujme o úvery na bývanie," povedala hovorkyňa poštovej banky Lýdia Žáčková. 

"Aktuálne už ale nie je možné stopercentne garantovať, že úvery budú schválené podľa podmienok platných do konca júna," informuje hovorkyňa ČSOB banky Anna Jamborová.

Podľa bánk sa v tomto prípade nemení až tak veľa, keďže už teraz poskytujú minimum 100-percentných úverov. "Národná banka zároveň obmedzuje, koľko úverov budú môcť banky poskytovať v rozpätí od 80 do 90 percent hodnoty záložnej nehnuteľnosti. Po novom to bude približne tretina úverov," vysvetľuje hovorkyňa Slovenskej sporiteľne Marta Cesnaková.

"Táto úroveň sa bude postupne znižovať do 20 percent v budúcom roku," povedala Jamborová. Postupne sa bude aj v poskytovaní úverov pritvrdzovať a aj jeho výška sa bude znižovať.

Osemnásobok čistého ročné príjmu

"Postupom času nebude môcť presiahnuť ani 80 percent," rozpráva Žáčková. Čo ovplyvní kúpu bytu alebo domu je maximálna pôžička, ktorú človek môže dostať. Tá je vo výške osemnásobku čistého ročného príjmu.

"Keď majú ľudia sťažený prístup k úveru, to znamená, že sa nebudú môcť ľahko dostať k peniazom, tak sa to prejaví aj na cenách nehnuteľností, takže môžeme čakať stagnáciu alebo aj mierny pokles," uviedol finančný analytik Pavel Škriniar.

V prípade jednej osoby je to pri 1000 eurovom príjme maximálne 96 000 eur. Jednotlivci tak už pri výbere nehnuteľnosti môžu byť limitovaní. Priemerne zarábajúca dvojica si pri tomto limite môže dovoliť financovanie bývania s výmerou 140 až 200 m2. Výnimku tvorí Bratislavský kraj. Prísnejšie podmienky môžu mať v budúcnosti aj pozitívny vplyv.

Úrokové sadzby patria na Slovensku k najnižším v eurozóne. Analytici predpokladajú, že Európska centrálna banka v roku 2019 pristúpi k zvýšeniu kľúčových sadzieb, čo sa odrazí aj na sadzbách úverov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy