Oblačno
20°
Bratislava
Svetozár
16.5.2024
Čo bude s II. pilierom: Aké má vláda možnosti siahnuť na naše úspory?
Zdielať na

Čo bude s II. pilierom: Aké má vláda možnosti siahnuť na naše úspory?

BRATISLAVA / Takmer 15 miliárd eur – to je suma, ktorú majú aktuálne Slováci na svojich sporiacich účtoch v druhom dôchodkovom pilieri. Napriek tomu, že sú chránené ústavou, premiér Fico naznačil, že tieto peniaze by sa vláde hodili pri naštartovaní ekonomiky. Zisťovali sme preto, či sú naše úspory ohrozené a aké má vláda možnosti siahnuť na naše úspory.

Hry s dôchodkovým systémom očividne nemajú konca a ich cieľom je zvyčajne odkloniť väčšiu časť peňazí do Sociálnej poisťovne. "My si myslíme, že druhý pilier má pevnú pozíciu v rámci dôchodkového systému na Slovensku," uviedol Matej Varga, člen predsedníctva ADSS. 

​Miliardy eur na účtoch sporiteľov sú pre vládu dostatočne veľkým lákadlom na to, aby druhý pilier opäť otvorila, ako to urobila už niekoľkokrát v minulosti. "Posledné dve otvorenia pilierov znamenali presun 300 - 600 mil. eur z II. piliera," priblížil Maroš Ovčarik, riaditeľ Partners Investments.

O nasporené peniaze by sme vďaka ústavnému zákonu prísť síce nemali, no vláda má viacero možností, ako II. pilier znevýhodniť. Napríklad ešte viac doň znížiť odvody, ktoré v súčasnosti predstavujú len 4 percentá z vymeriavacieho základu. "Ohrozenie druhého piliera tu nie je, ale jeho oslabovanie akýmkoľvek zásahom hodnotíme negatívne," uviedol Varga.

"Akékoľvek zníženie sadzby odvodu do II. piliera znamená, že súčasná vláda nezodpovedným spôsobom presunie známy finančný problém na budúce vlády," poznamenal Radovan Ďurana, analytik INESS. Sú tu však aj iné formy, ktorými by sa štát mohol dostať k peniazom, a to prostredníctvom zvýhodňovania istých skupín ľudí. "Napríklad cez opatrenia, že nárok na 13. a iný dôchodok by mali len ľudia, ktorí v II. pilieri nikdy neboli," priblížil Ovčarik.

​Vlnu debát rozvíril aj nápad, použiť časť úspor ľudí na financovanie veľkých štátnych infraštruktúrnych projektov. Podľa Ovčarika to sám o sebe nemusí byť zlý nápad, no len za predpokladu, že cenné papiere, ktoré štát takýmto spôsobom vydá a posunie do II. piliera, budú mať trhové parametre.

A teda sporitelia na to nedoplatia cez svoje výnosy. Tak či onak, neustále zmeny pravidiel v dôchodkovom systému nahlodávajú dôveru sporiteľov a podkopávajú základy celého II. piliera.

Súvisiace články