Zatiahnuté
14°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Slovenská ekonomika zostáva odolná, uviedla ratingová agentúra
Zdielať na

Slovenská ekonomika zostáva odolná, uviedla ratingová agentúra

BRATISLAVA / Medzinárodná ratingová agentúra Standard & Poor's potvrdila v piatok rating Slovenska na úrovni A+ so stabilným výhľadom. Jej hodnotenie Slovenskej republiky tak zostáva nezmenené.

Nezamestnanosť dosiahne historické minimum

S&P tak podľa Ministerstva financií Slovenskej republiky potvrdila, že plán slovenskej vlády s ozdravením verejných financií je dôveryhodný a konsolidačné úsilie je dostatočné. Stabilný výhľad ratingu odzrkadľuje očakávanie, že deficity Slovenskej republiky sa začnú od budúceho roka znižovať, hospodárstvo zostane odolné a Slovensko si zachová obozretnú fiškálnu politiku. Podľa pozorovateľov je však toto rozhodnutie prekvapujúce. Agentúra Fitch koncom minulého roka totiž znížila rating o jeden stupeň na A mínus a predpokladalo sa, že tak urobí aj agentúra Standard and Poor´s.

Slovenská ekonomika zostáva podľa Standard & Poor's odolná, a to aj napriek oslabeniu eurozóny. Hospodársky rast sa podľa odhadov agentúry zrýchli z viac ako jedného percenta v minulom roku na dve percentá v roku 2024. Ekonomika by mala do roku 2026 ťažiť najmä z rastu investícií z Plánu obnovy a odolnosti. Pozitívny trend vidieť aj pri znižovaní inflácie, ktorá v marci klesla na úroveň dvoch a pól percent, čo je aj priemer Európskej únie. Rovnako pozitívne prispieva reálny rast príjmov domácností, ktorý by mal podporiť súkromnú spotrebu. Nezamestnanosť by sa mala v najbližších troch rokoch držať výrazne pod šiestimi percentami, čo je historické minimum.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy