Jasno
14°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Koľko zarábajú Slováci? Posvietili sme si na rozdiely v platoch
Zdielať na

Koľko zarábajú Slováci? Posvietili sme si na rozdiely v platoch

SLOVENSKO / Koľko by ste chceli zarábať? A čo by ste mali robiť, aby ste dosiahli vysnívaný plat?

​Takto vyzerajú najnižšie mzdy:

Takto vyzerajú najvyššie mzdy: 

TV JOJ

​​Regionálne rozdiely v platoch pociťujú najmä zamestnanci prešovského kraja v porovnaní s Bratislavou. Kým v najslabšie platených profesiách rozdiel za rovnakú prácu činí 200 eur, na tých najlepšie platených sa môže vyšplhať až na päťcifernú sumu. Najlepšie platené pozície patria pod vrcholový manažment. Do top desiatky sa zmestili aj dve profesie z IT sektora. Priemerný plat generálneho manažéra je na úrovni 5 200 eur. Avšak, táto pozícia je finančnou rozmanitosťou veľmi špecifická.

"Inak zarába niekto, kto je na čele nejakej malej spoločnosti, ktorá ešte len začína a iný zárobok má niekto, kto je na čele nadnárodnej, etablovanej spoločnosti," uviedla hovorkyňa portálu profesia.sk Ľubica Melcerová. Regionálne rozdiely sa najviac prejavujú medzi bratislavským a prešovským krajom. "V prípade pozície generálnych riaditeľov je rozdiel medzi priemerným zárobkom v bratislavskom kraji a prešovskom 1 400 eur. V prípade tej najslabšej platenej pozície krajčíra je ten rozdiel 200 eur," informovala Melcerová.


V priemere najnižší plat podľa portálu profesia.sk majú krajčíri a to len 810 eur v hrubom. O niečo lepšie sú na tom vrátnici či gazdiné. V desiatke najslabšie platených prác sa umiestnili aj upratovačka, obuvník, či prekvapujúco sanitár. Ten si v priemere zarobí len 940 € v hrubom. Najväčší záujem je o pozíciu hostesky. Priemerne na jeden inzerát zareaguje takmer 90 ľudí. Populárnymi sú aj pozície copywriter, predajca leteniek, vizualista či recepčná a sekretárka.

"Najnižší respektíve extrémne nízky záujem je o pozície lekárov, farmaceutov, technológov, riaditeľov škôl, zubných lekárov či elektrotechnických inžinierov," uzavrela Melcerová. Ak by súčasná minimálna mzda, čo je 750 eur, platila aj v roku 2022, odkiaľ pochádzajú posledné platné dáta o platových pásmach, pod jej hranicou by bolo takmer 12 % zamestnancov. "Najviac zamestnancov dostávalo v roku 2022 hrubú mesačnú mzdu na úrovni od 1 000 do 1 100 eur v hrubom mesačne, tvorili približne 8,4 % pracujúcich alebo teda 170-tisíc osôb," doplnila hovorkyňa štatistického úradu SR Jana Morháčová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy