Oblačno
14°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Slovák = obyvateľ EÚ. Toto sú naše práva
Zdielať na

Slovák = obyvateľ EÚ. Toto sú naše práva

BRATISLAVA / Viete o tom, že o vás môže byť postarané rovnako dobre v španielskej nemocnici ako v slovenskej? A že takteiž môžete kandidovať aj za poslanca francúzskeho mestečka, ak tam bývate? Toto sú práva občanov Európskej únie.

Ak žijete v krajine, ktorá patrí do Európskej únie ste nielen občan svojej krajiny, ale aj tohto európskeho spolku. To znamená, že ste doma aj v ďalších 28-ich štátoch únie a platia pre vás rozšírené ľudské práva.

Zdravotná starostlivosť bez diskriminácie hocikde inde

Ide o rozsiahly súbor občianskych práv, ktoré platia v ktoromkoľvek štáte. Avšak Slováci o mnohých nevedia. najčastejšie totiž vieme, že môžeme slobodne cestovať. "Cestovať, ale ďalej neviem," hovorí obyvateľka Bratislavy.

Súbor občiansky práv EÚ, okrem hľadania práce a štúdia na školách, je oveľa rozsiahlejší. "Každý občan Európskej únie má právo na prístup k zdravotnej starostlivosti v inom členskom štáte a to za rovnakých podmienok a bez diskriminácie," uviedol Andrej Králik, hovorca Európskej komisie na Slovensku.

Obrátiť sa môžete na konzulát akejkoľvek krajiny EÚ

Možno ste ani nevedeli, že okrem slovenských veľvyslanectiev máte v zahraničí k dispozícii všetky veľvyslanectvá krajín EÚ. "Ak sa niečo stane,  povedzme v nejakej krajine Slovákovi, môže sa obrátiť na francúzsky konzulát a ten mu musí poskytnúť rovnaké služby, rovnakú ochranu, ako svojim francúzskym občanom," dodáva Králik.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy