Jasno
24°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Detské pohotovosti by mali mať skrátené ordinačné hodiny. Opozícia návrh kritizuje
Zdielať na

Detské pohotovosti by mali mať skrátené ordinačné hodiny. Opozícia návrh kritizuje

SLOVENSKO / V parlamente sa v utorok 7. mája rokovalo o návrhu ministerky zdravotníctva skrátiť ordinačné hodiny detských pohotovostí z 22.-tej na 20.-tu hodinu. Za toto odľahčenie by naopak pediatri boli v ambulancii povinne každý pracovný deň a jedenkrát v týždni aj poobede do 18.-tej. Opozícia kritizuje, že zmena ide opäť narýchlo ako prílepok k novele. Navyše až ráno sa dozvedeli, že cez novelu prerokovávanú už v utorok chce ministerka upravovať aj zmeny týkajúce sa reformy nemocníc. Hlasovať o zmenách ale poslanci nestihli.

To, že detská pohotovosť bude len do 20tej výmenou za to, že váš lekár bude sedieť vo svojej ambulancii každý pracovný deň a raz do týždňa do 18tej je podľa opozície malou záplatou na veľký problém. "Tu chýbajú kľúčové riešenia, ktoré by priniesli mladých lekárov do ambulancii," povedal Peter Visolajský, predseda LOZ. 

Nepáči sa im ani to, že sa mení narýchlo prílepkom k novele bez pripomienkového konania. Opoziční poslanci sa pýtajú, či sú na túto zmenu pripravení pediatri v regiónoch. A či práve toto nebude niečo, čo ich vyženie zo systému. "V Bratislave vychádza jedna pohotovostná ambulancia na obvodnú ambulanciu raz za dva či tri mesiace a ideme im pomôcť, že dve hodiny im skrátime a pritom im ministerstvo chce pridať prácu do 18tej," doplnil Visolajský. 

Kým doteraz na nich vyšla možno 1 pohotovostná služba za mesiac do desiatej, po novom by to bolo síce o dve hodiny menej, no 4 x mesačne budú vo svojej ambulancii aj poobede. Najviac by ale systém podľa ZMOSu pomohol v mestách, kde sa zrušia pohotovosti.

V medzilaboreckom okrese žije zhruba 2-tisíc detí. V meste nemocnicu pred rokmi zrušili a od júla hrozí to isté aj detskej pohotovosti. Ľudia by ordinačné hodiny na pediatrickej ambulancii do 18tej privítali, neskoro večer a počas víkendov to však bude pre nich aj tak komplikované. "Môže to byť problém, lebo najbližšie je Humenného a cestovať hodinu s chorým dieťaťom," opísala obyvateľka Medzilaboriec. 

Svoje vie o tom už teraz aj táto mladá rodina. Syn si zlomil ruku, privolať mu museli záchranku. "Spadol z kolobežky, som musela volať rýchlo zdravotnú službu. Odviezli nás do Humenného a odtiaľ do Prešova," uviedla obyvateľka Medzilaboriec.

Na parlamentnom výbore sa ale diskutovalo aj o ďalších významných zmenách prilepených k tejto novele, napríklad zmenu týkajúcu sa toľko spomínanej reformy nemocníc. "Sa musel podať, pretože nemocnice nevedeli vykazovať poskytnutú zdravotnú starostlivosť pre poisťovne a potom by to nebolo zaplatené," povedal Vladimír Baláž, poslanec strany Smer-SD. Ďalšiu zmenu ocenila aj opozícia.

Súvisiace články