Jasno
19°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Tibor Gašpar chcel poďakovať ruskému veľvyslancovi. Opozícia protestovala
Zdielať na

Tibor Gašpar chcel poďakovať ruskému veľvyslancovi. Opozícia protestovala

BRATISLAVA / Ruský veľvyslanec na Slovensku Igor Bratčikov sa mal v parlamente stretnúť s Tiborom Gašparom. Predseda branno-bezpečnostného výboru mu chcel poďakovať za oslobodenie v roku 1945. Návštevu však údajne inicioval samotný veľvyslanec. Proti rokovaniu protestovali opozičné strany a postavili sa k miestnosti, kde sa malo uskutočniť. Nakoniec Gašpar rokovanie zrušil.

​"Rusko je teroristický štát" a fotografie z okupovanej Ukrajiny. S týmito transparentmi sa SaS a Progresívne Slovensko postavili pred miestnosť, kde sa mal Tibor Gašpar stretnúť s Igorom Bratčikovom.

​V priestoroch výboru už bolo všetko pripravené na stretnutie slovenskej a ruskej strany. Tibor Gašpar ale odišiel z Národnej rady von a povedal, že stretnutie bolo zrušené z dôvodu rokovania parlamentu. "Nepríde, máme náhradný termín, ja ho určite prijmem. Teraz budeme rokovať a možno aj hlasovať. A ja nechcem z tak dôležitej návštevy odchádzať na hlasovanie," tvrdí Tibor Gašpar (Smer-SD).

Tibor Gašpar tvrdil, že sa o zrušeniu návštevy rozhodlo už počas dopoludnia. Pripravená rokovacia miestnosť tomu ale nezodpovedala. "My sme komunikovali do poslednej chvíle, že by som odišiel na hlasovanie a ja to považujem za neslušné," povedal. Ruskému veľvyslancovi sa chcel Gašpar poďakovať. Ale stretnutie vraj inicioval Bratčikov. "Chcel som mu poďakovať za porážku fašizmu a za všetko čo urobila Červená armáda. On prejavil záujem o stretnutie," vysvetlil Gašpar.

Opozícia: Nezabudneme a neodpúšťame

"Predseda výboru pre obranu a bezpečnosť sa plánoval stretnúť s veľvyslancom krajiny, ktorá nás považuje za nepriateľskú. Otázkou zostáva, o čom chceli rokovať," povedal poslanec Juraj Krúpa (SaS). "Tichý protest a spomienka na obete vojny je ten najsprávnejší a ľudsky najlepší spôsob, ako dať veľvyslancovi Bratčikovi najavo, že na rozdiel od koaličných poslancov nezabúdame a neodpúšťame," dodal podpredseda strany Progresívne Slovensko Tomáš Valášek.

Náhradný termín stretnutia je už v procese. "Vyvesím to tak, aby ste vedeli, a mohli ste ho tu počkať so mnou tak, ako dnes. Rozhodne sa nebudeme nikomu vyhýbať, ani skrývať," dodala Tibor Gašpar.

Súvisiace články