Polojasno
14°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Rusko zverejnilo zoznam nepriateľských krajín, je na ňom aj Slovensko
Zdielať na

Rusko zverejnilo zoznam nepriateľských krajín, je na ňom aj Slovensko

Archívna reportáž

MOSKVA / Vláda Ruskej federácie schválila zoznam krajín a území, ktoré sú nepriateľské voči Rusku. Ide o štáty a teritóriá, ktoré podporili sankcie voči Rusku, zavedené po spustení takzvanej špeciálnej vojenskej operácie na Ukrajine. Na zozname sú aj všetky členské krajiny Európskej únie, vrátane Slovenska.

Ruská štátna tlačová agentúra TASS zverejnila správu o tom, že vláda Ruskej federácie v pondelok 7. marca 2022 schválila zoznam cudzích krajín a teritórií, ktoré "sa dopúšťajú nepriateľských činov voči Rusku, ruským firmám a občanom."

Na zozname sa nachádzajú Spojené štáty americké a Kanada, členské štáty Európskej únie, Spojené kráľovstvo (vrátane území Jersey, Anguilly, Britiských panenských ostrovov a Gibraltáru), Ukrajina, Čierna Hora, Švajčiarsko, Albánsko, Andorra, Island, Lichtenštajnsko, Monako, Nórsko, San Marino, Severné Macedónsko, Japonsko, Južná Kórea, Austrália, Mikronézia, Nový Zéland, Singapur a Taiwan (ktorý je považovaný za územie Číny, i keď má od roku 1949 samostatnú vládu).

Štáty a teritóriá na tomto zozname zaviedli alebo podporovali sankcie proti Rusku po začatí takzvanej špeciálnej vojenskej operácie na Ukrajine.

Na základe rozhodnutia vlády bude môcť Ruská federácia, jej občania a firmy ako aj regióny a samosprávy, dlhujúci zahraničným veriteľom z nepriateľských krajín splácať pozdĺžnosti v rubľoch. Toto nové dočasné nariadenie sa vzťahuje na platby presahujúce 10 miliónov rubľov (alebo ekvivalent v cudzej mene)  mesačne.

Po anektovaní Krymu bola odpoveď vlažná, napadnutie Ukrajiny ale vyústilo do tvrdých sankcií voči Ruskej federácii:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy