Jasno
18°
Bratislava
Lea
29.4.2024
V Starej Ľubovni sa navždy rozlúčili s dievčatami, ktoré zomreli pri tragédii na Spiši
Zdielať na

V Starej Ľubovni sa navždy rozlúčili s dievčatami, ktoré zomreli pri tragédii na Spiši

STARÁ ĽUBOVŇA / V mestečku Stará Ľubovňa sa v stredu 10. apríla naposledy rozlúčili s 3 mladými dievčatami ktoré sa stali obeťou tragickej nehody na Spišskej Kapitule. Sústrasť rodinám vyjadril aj pápež František prostredníctvom listu priamo z Vatikánu. Dievčatá odprevadili na večnosť stovky ľudí. Bolo ich tak veľa, že hlavné cesty museli policajti uzavrieť

​"Som rád, že aj cez vaše média všetci ľudia na Slovensku si môžu rozdeliť spolu s nami a zvlášť s rodinami tento bôľ a sprevádzať ich v modlitbe v tomto neľahkom období," povedal Vladyk Jonáš Maxim, arcibiskup gréckokatolíckej cirkvi. 

Slávnostná liturgia začala krátko pred 10.00 hodinou slávnostným sprievodom biskupov a kňazov. So zosnulými dievčatami sa prišlo rozlúčiť celé mesto a potom tu boli aj stovky veriacich, ktorý možno zosnulé dievčatá nepoznali, no cítili s nimi, ale predovšetkým s ich rodinami. "Práve v tieto dni aj ja som cítil, že potrebujeme vyjadriť tú danú bolesť, práve preto aby sme ju zmiernili. Úplne ju odstrániť nevieme, to nie je v ľudských silách, ale v božích áno," priblížil František Trstenský, spišský diecézny biskup. 

Smútiaci priniesli biele ruže

Aj na smútočnom parte a potom aj na sociálnych sieťach bola výzva aby ľudia na rozlúčku nenosili vence, ale aby priniesli iba obyčajnú bielu ružu. "Boli to dievčatá vo výkvete života. V tej svojej čistote a kráse je toto gesto oveľa hlbšie ako nejaké vence. Každý jeden kresťan chce stretnúť Krista a ony ho stretli, hoc takýmto veľmi tragickým spôsobom," dodal Jonáš. Spišský biskup nezabudol poznamenať aby sme vo svojich modlitbách mysleli nielen na zoslala dievčatá, ale aj na vodiča, ktorý pravdepodobne túto tragédiu spôsobil. "Bude to stále nosiť v sebe. Pamätajme naňho so všetkou úctou," dodal biskup Trstenský. 

Posledná rozlúčka s Luciou, Sofiou a Katarínou sa uskutočnila v Chráme Matky ustavičnej pomoci pri Kláštore redemptoristov. Archijerejskú svätú liturgiu slávil prešovský arcibiskup a metropolita Jonáš, spišský diecézny biskup František Trstenský a emeritný torontský biskup Marián Andrej Pacák.

"My ako veriaci ich môžeme povzbudiť božím slovom, jediný, kto môže dať úplnú útechu rodičom, súrodencom a blízkym, je Boh. Sme v paschálnom období, tak aj ten obrad je viac-menej radostný, pretože kresťan žije radosťou na vzkriesenie a všetky tri rodiny sú veriace. Náš obrad je teda oslavou vzkrieseného Krista, nakoľko v neho aj ony verili," povedal Jonáš.

Pre školu bude 6. apríl pamätný deň

Trstenský dodal, že dievčatá odišli na večnosť zaopatrené sviatosťami a za prítomnosti kňazov. "Zdieľaná radosť je dvojnásobná a zdieľaná bolesť je polovičná. Po tom trúchlení, ktoré bolo v prvé hodiny a dni po tragédii, je teraz dôležité vlievať nádej," podotkol spišský biskup, ktorý sa stretol so všetkými rodinami. 

V závere liturgie odznelo z úst spišského biskupa aj posolstvo útechy pozostalým od pápeža Františka. Po jej skončení sa smútočný sprievod okolo Cirkevného gymnázia sv. Mikuláša, ktoré všetky tri Ľubovnianky navštevovali, presunul na nový cintorín, kde budú pochované. "Po Lucke, Sofinke a Katke ostalo v našej škole prázdne miesto. Šiesty apríl bude odteraz pre našu školu pamätným dňom," povedal v príhovore počas liturgie riaditeľ gymnázia Pavol Chmeliar.

Takto vyzerá miesto poslednej rozlúčky s dievčatami v Starej Ľubovni:

​Celý rozhovor s Vladykom Jonášom Maximom, gréckokatolíckym arcibiskupom a Františkom Trstenským, spišským diecéznym biskupom si môžete pozrieť tu:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy