Jasno
24°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Pri dedine sa pohyboval medveď. Muž ho zachytil vďaka fotopasci
Zdielať na

Pri dedine sa pohyboval medveď. Muž ho zachytil vďaka fotopasci

PORÚBKA / Medveďa zachytila fotopasca neďaleko rodinných domov. Poľovník Štefan Bachura z Porúbky pri Humennom hovorí, že neveril vlastným očiam. Šelma sa tam pohybovala celú noc. Situáciu prídu preveriť členovia zásahového tímu.

​Muž neveril svojim očiam

Stopy videl už dávnejšie, ale ako hovorí, bez poriadneho dôkazu o nich nehovoril. A poriadny dôkaz prišiel túto noc. "Najprv som si myslel, že je to diviak. Pozerám, preboha, veď to je medveď. To snáď nie je možné, nemôže byť medveď dvesto metrov od dediny. Neveril som vlastným očiam," povedal poľovník z Porúbky Štefan Bachura. Medveďa fotopasca zaregistrovala pod lesom iba kúsok od posledného domu v obci Porúbka, neďaleko Humenného.

Medveď oblasťou pravdepodobne migroval

Štefan Bachura je poľovníkom takmer štyri desaťročia. Hovorí, že pohyb medveďov registroval stále, bolo to však desiatky kilometrov od dediny. No tento maco si vybral podstatne bližšie chodníčky. "Bolo deväť hodín večer, ešte bolo svetlo a on si tu suverénne ľahol. Potom sa prešiel a zase sa vrátil k fotopasci. Ukázal som to aj manželke, hovorí, že preboha, kto pôjde teraz na huby," uviedol Bachura.

​V dedine sa pohyboval celú noc. Fotopasca ho zachytila ešte aj okolo tretej nadránom. Starostka o situácii informovala príslušnú správu Štátnej ochrany prírody a aj členov zásahového tímu pre medveďa hnedého. "Na základe záznamov z fotopasce ide o mladého jedinca do troch rokov, pričom v tejto oblasti je to prvé hlásenie o výskyte medveďa. Je preto pravdepodobné, že medveď oblasťou migroval," informovala hovorkyňa Štátnej ochrany prírody SR Kristína Bocková.

​Ľudia sa boja vychádzať von

"Teraz keď pôjdem do lesa, budem mať zlý pocit. Tu chodia deti. Turisti tu chodia na Vinianske jazero," vyjadril Bachura. "Zásahový tím plánuje obhliadku lokality a občanov, návštevníkov obce a okolia prosí o zvýšenú obozretnosť v ranných a večerných hodinách," uviedla Bocková. "Mám strach. Ja mám obavu. A strieľať sa nemôže, je to zakázané," dodal Bachura.

Súvisiace články