Zatiahnuté
21°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Úradníci nam lezú do sprchy. Takto máme šetriť!
Zdielať na

Úradníci nam lezú do sprchy. Takto máme šetriť!

BRATISLAVA / Európska únia zavelila k veľkému šetreniu v domácnostiach - jedným z prvých krokov bola regulácia výroby žiaroviek. Hoci sa to nie každému pozdávalo, prednosť dostali úsporné, no drahé žiarivky. Tentoraz chce Brusel regulovať aj to, ako sa sprchujeme. na prvé počutie to znie ako poriadne veľký zásah do súkromia, ale o čo presne ide?

Buď zákaz alebo regulácia

So špeciálnou sprchou dokážete ušetriť až 50 percent vody. Otázka je, či dobrovoľne alebo s príkazom Bruselu.

Najväčšiu spotrebu v únii má Španielsko a Taliansko. Slovensko je pod priemerom. Napriek tomu hrozí regulácia. Debatu o tom rozpútal nemecký magazín Focus. Pre televíziu JOJ tieto informácie potvrdilo zastúpenie Európskej komisie na Slovensku. Úradníci mali na stole niekoľko produktov. Vyhrali sprchy. Dali si teda vypracovať štúdiu s jedinou otázkou.

"Či by bolo možné dosiahnuť výraznú úsporu na vode," upresnil Andrej Králik, hovorca zastúpenia EK na Slovensku. Ak sa to potvrdí, na rad príde regulácia. Buď prikážu označovať hlavice od áčkových až po najmenej ekologické. Alebo ešte tvrdšie: "Nastavenie minimálneho štandardu, ktorý by museli výrobcovia splniť." dodal Králik.

Ušetriť môžete 250 eur ročne

Podľa odporcov je to zásah do nášho súkromia. Podľa expertov skôr zbytočná byrokracia, keďže výrobcovia aj tak smerujú k šetreniu. Zdalo by sa, že zvíťazila loby a niekto sa nabalí. Ani to ale nie je celkom tak. "Veľa tých nových produktov je buď cenovo podobných ako tie staršie úspornejšie, alebo sú dokonca lacnejšie," povedal odborník z kúpeľňového štúdia Martin Grebeči.

Stále viac ľudí sa prirodzene zaujíma o úsporné hlavice. Pri spotrebe na jedno sprchovanie sa niet čo čudovať. "Vzduch je obalený vodou a kvapky, čo na vás dopadajú vám obalia telo. Voda - silný prúd od vás neodskakuje," dodal expert.

Alebo je tlak vody regulovaný zmenšeným prietokom. Ak pridáme k úspornej  hlavici aj batériu, ušetriť môžete ešte viac. Výrobcovia na svojich stránkach uvádzajú, že priemerná rodina môže takto ročne ušetriť až 250 eur.

Téme sa venuje reportér Dárius Haraksin. INFORMÁCIE ONLINE TU.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy