Polojasno
22°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Skutočná pravda? Každý štvrtý Európan nemá prácu!
Zdielať na

Skutočná pravda? Každý štvrtý Európan nemá prácu!

ŠTRASBURG / Katastrofálnu nezamestnanosť mladých ľudí v celej Európe opäť riešil aj Európsky parlament. Napriek tomu, že do boja proti nezamestnanosti investuje 16 miliárd eur, mnohí si myslia, že je to málo a len kvapkou v mori. Bez práce je pritom jeden mladý Európan zo štyroch, čo Úniu ročne stojí viac ako 150 miliárd eur!

V Európe je 7,5 milióna nezamestnaných mladých ľudí

Naučíme mladých ľudí ako sa zamestnať. Nepôjde tak len o priame dotácie, ale europoslanci chcú aby naprieč celou Európou vznikli rôzne kurzy, ktoré mladých ľudí a absolventov naučia ako a kde si nájsť prácu. "Až 780-tisíc mladých ľudí dostane vďaka tejto novej finančnej injekcii a novej politike EÚ zamestnanie," povedal Miroslav Mikolášik z Európskej ľudovej strany.

Bez práce je však v Európe 7,5 miliónová armáda mladých ľudí a len traja z desiatich si ju za posledné roky našli. Únia preto hľadá ďalšie peniaze napriek tomu, že ani sľúbených 16 miliárd stále nedala dokopy. "Tie peniaze budú prichádzať postupne, pretože EÚ v súčastnosti nemá naakumulované také finančné prostriedky, ktoré by mohla okamžite dávať k dispozícii," upresnil situáciu Jaroslav Paška z Európy slobody a demokracie.

Budú vyčlenené peniaze stačiť?

V krajinách kde je nezamestnanosť vyššia ako 20 percent, teda aj na Slovensku, budú platiť takzvané záruky pre mládež. Znamená to, že absolventom do 25 rokov ktorí budú aspoň 4 mesiace na úrade práce, bude štát musieť zaistiť ponuku práce alebo aspoň stáž v nejakej firme.

"Tým pádom tá zamestnanosť a šanca zamestnať sa, sa výrazne zvýši," podotkol Miroslav Mikolášik.Napriek týmto veľkým plánom, mnohí hovoria o tom, že peňazí nebude dosť pre všetkých. "V Európe nič nieje dostatočne veľké, aj tento veľký balík je len kvapkou v mori," myslí si Sergej Kozlík z Aliancia liberálov a demokratov za Európu.

Podľa Anny Záborskej z Európskej ľudovej strany, je počet nezamestnaných tak veľký, že nejaké krátkodobé riešenie nezaváži. Európska únia už teraz vie, že 16 miliárd eur bude príliš málo a vraj hľadá ďalšie zdroje. Koľko si však Slovensko z tohoto koláča ukrojí sa stále nevie. Všetko vraj bude záležať od toho, ako o ne naša vláda zabojuje v podobe projektov zameraných na zamestnávanie mladých.  

Téme sa venuje reportér Adam Zavřel. INFORMÁCIE ONLINE TU.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy