Jasno
14°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Trápi vás nezamestnanosť? Staňte sa bačom!
Zdielať na

Trápi vás nezamestnanosť? Staňte sa bačom!

VARŠAVA / Nezamestnanosť na Slovensku je jednou z najvyšších v Európe. No objavil sa návrh, aby ľudia z Úradu práce išli rovno na salaš. Stačí, ak sa tam budú pásť ovce a kozy - práce okolo nich je predsa dosť. Ako sa tento nápad osvedčil v Poľsku?

Bačovanie ako práca

"Nebolo jednoducho roboty, nebolo inej roboty, tak sme sa chytili oviec. Od detstva sme s nimi robili, tak sme pri nich zostali," komentoval svoju novú prácu pán Kryzstof. Dlho si totiž nemohol nájsť prácu a možnosť pracovať na salaši zobral všetkými desiatimi.

Problémy s vysokou nezamestnanosťou sa totiž rozhodli Poliaci riešiť netradičným spôsobom. Klasický preukaz uchádzača o zamestnanie vymenili za pastiersky klobúk.

Riešenie nezamestnanosti po poľsky

Práca je to ťažká, človek na salaši musí byť prakticky stále. Veľa síce nevynáša, no napríklad pán Kryzstof sa nesťažuje - pomáha mu prežiť. Nejde pritom o ojedinelý prípad. Pod poľskými Tatrami majú program, ktorý má takto dlhodobo podporovať pracovné miesta.

"Budeme vytvárať ďalšie pracovné miesta pre ľudí, ktorí majú radi zem, a ktorí dokážu pracovať v poľnohospodárstve," informoval starosta Andrzej Makowski. Záujem majú o to predovšetkým ľudia, ktorí sú dlhodobo nezamestnaní. Tí sa vraj vracajú k tradícii.

Názor Slovákov?

Čo na takéto riešenie hovoria našinci? "Tak je to istá cesta, ako čiastočne odstraňovať nezamestnanosť." "Ja by som to brala, pretože mám strašne rada prírodu." "To by som nešiel robiť. Lebo vždy sa tam musí byť."

Povodňové spravodajstvo na jednom mieste. ONLINE TU.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy