Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Na zadržanie páchateľa môžete použiť aj vlastnú zbraň
Zdielať na

Na zadržanie páchateľa môžete použiť aj vlastnú zbraň

Samozrejme musí ísť o legálne držanú zbraň.

Pánovi Jozefovi sa už dva razy stalo, že stratil tabuľku s evidenčným číslom. Vybavil si novú, ale nechce o ňu opäť prísť. Chce sa teda opýtať, či si ju môže prevŕtať.

"Žiaľ, neuspokojím zrejme diváka, nesmie prevŕtať EČV, pretože potom by bolo poškodené a mohli by sme ho zadržať, ale poradím mu upevnenie podložky tak, aby to číslo z toho nevypadávalo."

Pán Róbert je držiteľom zbrojného preukazu, a takisto aj legálnej zbrane. Chce sa opýtať, čisto hypoteticky, ak by bol náhodou svedkom lúpežného prepadnutia, či závažného násilného trestného činu – môže na zadržanie páchateľa použiť túto legálne držanú zbraň?

"Je možné použiť pri lúpežnom prepadnutí na zdržanie páchateľa súkromnú zbraň, samozrejme tento zákrok nesmie vybočiť z medze zákona, tzn. že nesmie spôsobiť väčší následok ako by mohol spôsobiť páchateľ, napr. bez príčiny ho zabiť."

Pani Vlastu z Partizánskeho zase zaujíma, či je dovolené mať na čelnom skle auta, na hornom okraji pás tmavej fólie.

"Zatiaľ nie sú fólie prípustné na čelných sklách, aj napriek tomu, že to pomáha. Sú prípustné tónované sklá v tej hornej hranici okna a to len tie, ktoré nemenia svetlá na semafore."

Istý údajne policajt zavolal na súkromný mobil pani Alžbety z Nitry s tým, aby sa dostavila na obvodné oddelenie na výsluch. Myslela si, že je to žart, ale nebola si celkom istá a hlavne by nechcela mať v budúcnosti problémy. Chce teda vedieť, či môžu policajti predvolávať ľudí cez mobil.

"Tento spôsob sa používa zo strany policajtov najmä na to, aby sa zrýchlilo konanie, čiže aby sa rýchlejšie vyriešil prípad, ale v prípade, že dotyčnému sa to nepáči, alebo nezdá, má právo požiadať o písomné predvolanie a policajt je povinný to akceptovať."

No a ako býva zvykom, na záver tu máme ešte otázku od policajtov.

"Prečo policajti zaradení do funkcie vyšetrovateľa PZ v 6. platovej triede sú podľa novej platovky MV SR od marca 2008 horšie finančne ohodnotení, ako policajti vo funkciách riaditeľa obvodného oddelenia PZ?"

"Toto je aj logické, čo sa týka platového zaradenia, pretože vyšetrovateľ má síce vyššie vzdelanie o stupeň, ale zodpovedá len za jeden jediný prípad, kdežto riaditeľ obvodného oddelenia zodpovedá za výchovu všetkých policajtov, za objasnenú trestnú činnosť, za chod oddelenia, takže musí byť lepšie zaplatený. Vyšetrovateľovi samozrejme ponúkam miesto riaditeľa obvodného oddelenia."

Ak vás dnešné otázky zaujali, prispejte nám aj vy tými vašimi na známu emailovú adresu akotonespackat@joj.sk.

Najčítanejšie správy