Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Polícia nemusí ľudí informovať o priebehu vyšetrovania
Zdielať na
Krimi

Polícia nemusí ľudí informovať o priebehu vyšetrovania

Vyšetrovateľ musí informovať o prípade až po podaní žiadosti o informácie.

Na úvod začneme s otázkou od pána Petra z Bratislavy. Chcel by vedieť, či u policajtov funguje tzv. čiarkový systém. Či sú jednoducho hodnotení podľa toho, koľko vznesú vyšetrovatelia obvinení, prípadne koľko dopraváci rozdajú pokút.

Ján Packa: "Čiarkový systém policajtov je vlastne žargón, ktorým sa berie hodnotenie policajtov za svoju prácu. Len samozrejme, že policajt v službe musí vykonávať nejakú prácu, musí mať nejaké hodnotenie a za to ho jeho nadriadený platí, takže volajte to ako chcete, nie je to čiarkový systém, je to systém hodnotenia policajtov za prácu, za ktorú berú aj peniaze."

Pani Eva z Lučenca podala na svojho bývalého manžela trestné oznámenie, pretože jej neplatí výživné na dieťa. Policajt sa jej však ani po mesiaci neozval, či už našiel dotyčného otca. Chce teda vedieť, či sú policajti povinní oznamovať, ako prípad ďalej pokračuje.

Ján Packa: "Policajt nemusí oznamovať, v akom štádiu je vyšetrovanie, ovšem na žiadosť tej pani je povinný informovať, v akom štádiu je vyšetrovanie, aké veci spravil a prípadne ju požiadať o nejakú pomoc."

Ďalší divák býva v bytovke oproti obvodnému oddeleniu v Rimavskej Sobote. Tvrdí, že najmä v noci tam policajti často hulákajú, kričia a robia si rôzne zábavy. Vraj sa to už nedá vydržať. Minule sa dokonca stalo, že službukonajúceho museli zobudiť majákom.

Ján Packa: "Pokiaľ je to pri plnení služobných povinností, tak sa zrejme tomu vyhnúť nedá, ale pokiaľ by to bolo kvôli zábave, tak to v žiadnom prípade nie je prípustné, no a keď zistím, že je to naozaj len mimovoľne, čiže zábavným spôsobom, tak o tú zábavu veľmi rýchlo prídu."

Pán Jozef by rád vedel ako je možné, že v dedinke Polov pri Košiciach sa rozoberajú na súčiastky policajné autá, keď pán Packa sám povedal, že sa nedajú od polície kúpiť.

Ján Packa: "Ja myslím, že to divák nesprávne pochopil, my predávame policajné civilné autá, ktoré idú väčšinou na obce a policajné autá označené príslušnosťou policajnému zboru sa práve dajú použiť len na súčiastky, takže je to v poriadku."

Poďme teraz k otázke od policajtov. Budeme sa zaoberať kariérnym postupom v Košiciach. "Prečo sú v terajšej dobe ešte stále na miesta starších referentov v Košickom kraji prijímaní občania priamo z civilu bez potrebného vzdelania, keď majú o tieto miesta záujem iní policajti v rámci kariérneho postupu?"

Ján Packa: "V policajnom zbore je zaužívaný kariérny postup a je na to príslušné nariadenie, takže nemôže sa stať, že by sa zobral policajt z civilu namiesto napr. na skrátené vyšetrovanie. Pri žiadaní o výnimku mi musia predložiť zoznam policajtov, ktorí sa vyjadrili k tomu, či majú záujem o to miesto, alebo nemajú. A pokiaľ nemá o to miesto záujem žiadny policajt, potom sa môže zobrať z civilu."

V prípade, ak máte nejaké postrehy či námety, o ktoré by ste sa chceli s nami podeliť, kontaktujte nás aj Vy emailovú adresu akotonespackat@joj.sk.

Zdielať na

Najčítanejšie správy