Zatiahnuté
14°
Bratislava
Lea
29.4.2024
86-ročný vodič jazdil na diaľnici 12 minút v protismere. Policajtov nezavolal nikto
Zdielať na

86-ročný vodič jazdil na diaľnici 12 minút v protismere. Policajtov nezavolal nikto

Archívna reportáž

Podobný prípad sa stal v Nitre.

BÁB / Slovenské diaľnice zažili ďalší prípad, z ktorého zostáva rozum stáť. 86-ročný vodič netrafil správny vjazd a 12 minút šoféroval v protismere. Vo svojej jazde by zrejme pokračoval, ak by ho nezastavili policajti z Úradu na ochranu ústavných činiteľov a diplomatických misií.

Tí počuli hlásenie o zmätenom dôchodcovi v dopravnom servise a sami ho pred sebou zbadali počas návratu zo služobnej cesty. Po zastavení vysvitlo, že v aute sedel aj s manželkou, ani jeden z nich za niekoľko minút nezískal toľko duchaprítomnosti, aby vozidlo odstavil na krajnici. Na sociálnej sieti o tom informoval minister vnútra Roman Mikulec. 

Starší vodiči by mali absolvovať pravidelné preskúšanie

Znova sa naskytá otázka šoférovania seniorov, ktorá pri podobných prípadoch príde na um ako prvá. Pri súčasných pravidlách musí každý vodič nad 65 rokov každých päť rokov absolvovať lekársku prehliadku. Tá určí jeho spôsobilosť na vedenie auta, no v istom veku sa už nedá predpokladať, že vodič bude stopercentne schopný prispôsobovať sa čoraz hektickejšej premávke na cestách (nehovoriac o diaľniciach). V 86-ke táto pravdepodobnosť hraničí s istotou.

Záhadou je aj to, že sa o nebezpečnej situácii policajti dozvedeli z dopravného servisu. Ani jeden z desiatok šoférov  nezavolal na číslo 158 a nepredišiel tak potenciálnej tragickej nehode. Na videu to síce nevyzerá tak, že by išiel príliš rýchlo, no pri čelnej zrážke sa pohyb oboch vozidiel sčítava. Ak by mal na tachometri len 80 kilometrov za hodinu, pri predpísanom diaľničnom limite druhého auta by šanca na prežitie všetkých zúčastnených bola prakticky nulová.

Šoférov v protismere bolo viac

Nejde o jediný prípad, rovnako konala koncom júla aj šoférka na rýchlostnej ceste pri Nitre. Len pár dní pred tým sa niečo podobné podarilo zdrogovanému vodičovi mimo obce, 130-kilometrovou rýchlosťou sa rútil v hustej premávke.

Polícia často upozorňuje na to, že ak náhodou na diaľnici prejdete do protismeru, jediný správny postup je okamžite auto odstaviť na krajnici a privolať hliadku. S každým ďalším prejazdeným metrom ohrozujete životy - vrátane toho vášho.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy