Skoro jasno
20°
Bratislava
Bonifác
14.5.2024
Garantované lehoty na operácie stále neplatia. Pacienti čakajú vyše roka
Zdielať na

Garantované lehoty na operácie stále neplatia. Pacienti čakajú vyše roka

BRATISLAVA / Jedným z najväčších problémov nášho zdravotníctva je dlhé čakanie na niektoré druhy operácií. Od januára síce mali platiť takzvané garantované lehoty ale rozhodnutie nepadlo. Na niektoré zákroky sa tak stále čaká aj viac ako rok. Kritická situácia je v prípade ortopedických zákrokov. Najhoršie sú na tom operácie kolena. Na tie pacienti čakajú takmer päťsto dní. Viac ako 420 dní vás môže čakať v prípade bedrových kĺbov a problematické sú aj operácie obehovej sústavy, ktoré sa tiež čaká vyše roka. Na operáciu oka sa priemerne čaká aj 180 dní.

Platnosť maximálnych čakacích lehôt sa posunula

Pani Magdaléna trpí veľkými bolesťami. Má posunuté stavce v driekovej oblasti. "Sú to silné bolesti, neviem poriadne chodiť, vlastne som úplne vyradená," uviedla Magdaléna, ktorá čaká na operáciu. Najprv čakala tri mesiace na magnetickú rezonanciu v susednom okrese. V domácom okrese by čakala ešte dlhšie. "V apríli hovoril pán doktor, že mi dá termín na operáciu na 12. januára. To je osem mesiacov, to je veľmi veľa. Neviem, ako to vydržím," dodala Magdaléna.

Maximálne čakacie lehoty na operácie mali platiť od tohto roka. Poslanci ich ale posunuli o rok, lebo rezort zdravotníctva si vyžiadal čas na prípravu. Opatrenie, ktoré navrhol bývalý minister zdravotníctva Marek Krajčí vraj nebolo pripravené. "Zákon bol schválený v roku 2022 a myslela som si, že je všetko pripravené. Keď som sa dostala na rezort zdravotníctva, tak som ani netušila, že rezort dáta nezbiera," povedala ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková.

Bývalý minister zdravotníctva tvrdí, že spustenie návrhu nie je v záujme ministerstva zdravotníctva. "V mnohých štátnych nemocniciach poradovníky sú. Čakacie listy sa pri týchto diagnózach vedú už desať rokov. Keby sa chcela ministerka postaviť na stranu pacienta, minimálne by tlačila na tieto výkony," odpovedal na tvrdenia ministerky zdravotníctva Marek Krajčí.

Ministerstvo stále zbiera dáta

"Nebol pripravený nijaký informačný systém, ktorý by prepájal poisťovne poskytovateľov s národným centrom zdravotníckych informácii," informovala zdravotnícka analytička Jana Ježíková. Šéfka rezortu zdravotníctva pre JOJ 24 potvrdila, že ministerstvo zdravotníctva od januára stále zbiera dáta od nemocníc. Zatiaľ sa malo zapojiť 140 poskytovateľov zdravotnej starostlivosti a vytvorených bolo viac ako šesťdesiattisíc návrhov na plánovanú zdravotnú starostlivosť. "Zbierame dáta pri vyše šesťsto zdravotných výkonoch," poznamenala Dolinková. "Ja jej držím palce, to nie je jednoduché dať čakacie lehoty na sedemsto výkonov," reagoval poslanec NR SR Peter Stachura.

Aké však budú finálne lehoty od budúceho roka tak stále nie je jasné. "My ešte stále nevieme v rámci sektora, koľko je pacientov, ktorí čakajú na starostlivosť, lebo stále pribúdajú. My ich stále len meriame," informovala analytička Ježíková. "To, že my to teraz len začíname merať neznamená, že sa čakacie doby skrátia," dodala. Návrh počíta aj s tým, že ak sa garantovaný termín pre pacienta nesplní, môže poisťovňu žiadať, aby im našla, na Slovensku alebo v zahraničí, termín v danej lehote. "Ja verím, že to od 1. januára 2025 spustíme," ukončila Dolinková.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy