Jasno
19°
Bratislava
Bonifác
14.5.2024
Úspory z druhého piliera chcú použiť na diaľnice. Opozícia chystá štrajk
Zdielať na

Úspory z druhého piliera chcú použiť na diaľnice. Opozícia chystá štrajk

BRATISLAVA / Druhý pilier dôchodkového sporenia je opäť politickou témou. Premiér Fico chce totiž peniaze z neho použiť na novú infraštruktúru, či diaľnice. Týka sa to takmer dvoch miliónov sporiteľov a ide o trinásť a pol miliardy eur. Ministri rezortov práce a financií zhodne tvrdia, že aktuálne nepripravujú žiadne legislatívne zmeny v súvislosti s druhým pilierom. S riešením premiéra ale súhlasia. Naopak opozícia je zásadne proti a chystá štrajk.

Podľa Fica treba do infraštruktúry vtiahnuť súkromný kapitál

"Musíme vtiahnuť do výstavby infraštruktúry a obrovských strategických podnikov aj súkromný kapitál, súkromné vklady ľudí, ako aj vklady ľudí v dôchodkových správcovských spoločnostiach. Choďte cestou ako využiť zdroje, ktoré sú v slovenských bankách uložené a zdroje, ktoré sú uložené v druhom pilieri," uviedol predseda vlády Róbert Fico 22. apríla. Ministri práce a financií túto úvahu vysvetlili detailnejšie. Obaja ale tvrdia, že netreba predbiehať. O peniazoch z druhého piliera podľa ministra Kamenického totiž ešte koalícia nerokovala.

Úspory by boli využité ako investícia

​"Predpokladám, že ide o opakovanú racionálnu tému, či nevyužiť úspory v druhom pilieri ako investíciu do výstavby slovenských diaľnic. S tým, že štát by si ich požičal a potom s nejakým primeraným výnosom vrátil týmto sporiteľom," povedal Erik Tomáš, Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Slovenskej republiky. "Možno by bolo dobré, aby dôchodkové správcovské spoločnosti investovali peniaze do slovenskej ekonomiky formou dlhopisov. Je v podstate jedno, kde si Slovensko požičiava. Som spokojný s tým, aký je dopyt po slovenských dlhopisoch," vyjadril sa aj Minister financií Slovenskej republiky Ladislav Kamenický.

Za je pritom aj SNS. Podľa Romana Michelka sú ľudia tesne pred dôchodkovým vekom v konzervatívnych fondoch, ktoré majú extrémne nízke zhodnotenie. "Ak by bol výnos väčší, bola by to ideálna situácia pre obe strany. Štátu by sa pomohlo s dlhými prostriedkami, ktoré by mohli ísť na mosty a na veci, na ktoré nie je. Profitovali by na tom aj dôchodcovia," poznamenal Michelko. 

​Opozícia plánuje štrajk

Opozícia návrh kritizuje s tým, že vláda má aj iné možnosti na to, ako získať peniaze pre investície, aj pre konsolidáciu. "Vnímam tie premiérové vyjadrenia ako veľmi nebezpečné. A varujem ho, že ak siahne ľuďom na ich úspory, tak to bude pre PS červená čiara," uviedol podpredseda NR SR Michal Šimečka. "Ak by štát nútil dôchodkové spoločnosti, aby investovali do slovenských štátnych dlhopisov, to je zlé. To hrozí skutočne stratou pre sporiteľov," vyjadril nespokojnosť aj poslanec NR SR Marián Viskupič.

"Ja sa naozaj bojím toho, že prídeme ako generácie do budúcna o naše dôchodky a naozaj nebudeme mať z čoho žiť. A v rámci Slovenska je to veľmi zlá správa," dodal predseda strany SaS Branislav Gröhling. "Myslím si, že to nie je správne, a aj preto sme 2. mája ohlásili protest," informovala poslankyňa zo NR SR z PS Zuzana Števulová.

Podľa ministra financií Ladislava Kamenického presné kontúry tohto návrhu ešte len budú riešiť. Naopak Roman Michelko z SNS to vidí až tak pozitívne, že ich koalíciu v tomto zámere podporí aj niektorá opozičná strana. "Nechajme to na to, aby sa aj odborníci na ministerstve financií a na ministerstve práce pozreli na celú vec," poznamenal Kamenický. "Je celkom možné, že toto bude, keď sa to vyargumentuje aj koalično-opozičným modelom podporené. Vidím v tom veľkú racionalitu," povedal Michelko. "Ja len dúfam, že KDH nebude laškovať o takýchto veciach, pridá sa k nám a podporí návrh strany SaS na ochranu 2. piliera," ukončil Gröhling.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy