Jasno
11°
Bratislava
Bonifác
14.5.2024
Muža zavalil traktor. Od nešťastia ho delilo len pár sekúnd
Zdielať na

Muža zavalil traktor. Od nešťastia ho delilo len pár sekúnd

KOLÁROVICE / 44-ročného Štefana v Kolároviciach (okres Bytča) v neprístupnom teréne privalil traktor. Na chate čistil pozemok, keď sa stroj prevrátil a on pod ním zostal zakliesnený.

​Bol to náročný zásah, no všetci, ktorí sa ho zúčastnili, mali jediný cieľ - čo najrýchlejšie dostať pacienta spod traktora a do nemocnice. Ako prvá sa k pacientovi dostala posádka záchranárov z Makova. Predierali sa úzkymi lesnými cestami, počas jazdy komunikovali cez telefón s operátorom. Sanitkou sa dostali k chate, no k miestu, kde traktor Štefana privalil, museli ísť pešo. Terén bol rozbahnený a strmý, zaviedla ich tam partnerka zraneného.

"Museli sme si zobrať prístrojovú techniku, veľmi nám pani pomohla s prenesením vecí k pacientovi," povedala záchranárka RZP A. S. Trenčín Miriam Ďuranová. Čoraz horšie sa mu dýchalo, keď začala jeho tvár modrieť, záchranári vedeli, že ide o sekundy. "Povedal, že ho dusí konár pod krkom. Tak sme ho chytili a s jeho priateľkou sme ho odrezali," dodal záchranár Jaroslav Horvát.

Štefana museli previesť do nemocnice

Krátko na to prišli na miesto hasiči, policajti a s nimi aj ďalšia posádka záchranárov s lekárkou. "Pomáhali sme vykladať z hasičskej štvorkolky vzduchový vak a následne gurtňu, ktorú sme použili na zaistenie traktora," informoval Patrik Turek, OOPZ Bytča. 

"Za pomoci vankúšov vznikne priestor, nafúkne sa to vzduchom a je tomu vedená hadica, ktorou to zdvihneme. Vytvorí sa teda priestor pre vytiahnutie a manipuláciu," informoval veliteľ zásahu HaZZ Bytča Peter Hrtánek. 

Nakoniec všetko prebehlo úspešne a traktoristu sa podarilo zachrániť. Leteckí záchranári previezli Štefana v stredu do Martinskej nemocnice. Z tej ho v piatok prepustili domov. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy