Jasno
11°
Bratislava
Bonifác
14.5.2024
Biden a Netanjahu spolu opäť komunikovali. Potvrdil to biely dom
Zdielať na

Biden a Netanjahu spolu opäť komunikovali. Potvrdil to biely dom

Zdroj: TASR

WASHINGTON / Americký prezident Joe Biden hovoril v nedeľu s izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom a zopakoval svoj jasný postoj k možnej invázii izraelskej armády do mesta Rafah v pohraničí Pásma Gazy. Obaja lídri sa naposledy rozprávali 13. apríla - po tom, čo Irán spustil na Izrael vlnu raketových a dronových útokov.

Washington už dlhší čas argumentuje, že nemôže podporiť operáciu izraelskej armády v Rafahu bez vhodného a dôveryhodného humanitárneho plánu a ochrany viac ako milióna Palestínčanov, ktorí sa ukrývajú v Rafahu - najjužnejšom meste Pásma Gazy. Mnohí experti neveria, že Izrael bude schopný bezpečne evakuovať a postarať sa o toľko civilistov.

"Prezident (USA Joe Biden) opätovne potvrdil svoj pevný záväzok voči bezpečnosti Izraela," uvádza sa vo vyhlásení Bieleho domu. Obaja lídri posúdili aj stav rokovaní, ktorých cieľom je dosiahnuť prepustenie rukojemníkov zadržiavaných od 7. októbra 2023 palestínskym radikálnym hnutím Hamas v súčinnosti s okamžitým prímerím v Pásme Gaze.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy