Polojasno
12°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Biden v prejave o stave Únie vyzval Kongres na ďalšiu pomoc Ukrajine
Zdielať na

Biden v prejave o stave Únie vyzval Kongres na ďalšiu pomoc Ukrajine

WASHINGTON / Mimoriadne ohnivý prejav o stave Únie predniesol na pôde amerického Kongresu prezident Spojených štátov Joe Biden. Venoval sa v ňom domácim aj zahraničným témam. Viackrát spomenul svojho predchodcu, ktorý zrejme bude jeho vyzývateľom v blížiacich sa voľbách. A miestami si robil žarty aj zo svojho pomerne vysokého veku

Joe Biden predniesol svoje posolstvo v Kongrese ráznym štýlom. Podľa expertov nechcel nechať nikoho na pochybách, že má dostatok energie na to, aby viedol krajinu aj ďalšie štyri roky. Opakovane pritom v prejave spomínal Donalda Trumpa, o ktorom hovoril ako o svojom predchodcovi. "Môj predchodca sa spolu s niektorými z Vás pokúšal ukryť pravdu o útoku na Kapitol. Ja to robiť nebudem," povedal prezident Spojených štátov Joe Biden. 

Hoci sa Biden venoval aj domácim témam, veľkú časť prejavu venoval i tým zahraničným. Ukrajinu ubezpečil, že ju neopustí. Prítomných kongresmanov vyzval, aby jej urýchlene schválili ďalšiu pomoc. "Môj odkaz prezidentovi Putinovi, ktorého poznám už veľmi dlho, je jednoduchý - Neodídeme. Neskloníme sa pred ním," vyhlásil Biden. 

Okrem všetkého žartoval o svojom veku

Podľa očakávania oznámil aj to, že americká armáda vybuduje v Gaze dočasný prístav, aby umožnila dodávky humanitárnej pomoci. "Bez prestania pracujem na vyhlásení prímeria, ktoré by trvalo minimálne 6 týždňov a znamenalo by prepustenie všetkých rukojemníkov," ozrejmil Biden.

​Na záver prejavu si zažartoval aj zo svojho veku. "Viem, že na to možno nevyzerám, ale už som na tomto svete nejaký ten čas. Naučil som sa, čo definuje Ameriku. Je to čestnosť. Slušnosť. Dôstojnosť. Rovnosť a Rešpekt. Iní ľudia v mojom veku vidia iný príbeh. Príbeh pomsty a odplaty. To nie som ja," povedal Biden.

Republikánom sa prejav nepáčil

Bidenov prejav prijali s nadšením najmä členovia jeho strany. Radikálni republikáni jeho prejav v Kongrese párkrát narušili a opakovane označili za stranícky. "Americký sen sa teraz pre mnohých premenil na nočnú moru. To je skutočný stav našej únie. Rodiny trpia. Dokážeme viesť krajinu lepšie," povedala Katie Britt, republikánska senátorka.

Oheň a síru na Bidena vrhal na vlastnej sociálnej sieti aj Donald Trump. "Toto bol možno ten najhorší prejav o stave Únie v celej histórii. Bola to hanba pre našu krajinu," zhodnotil bývalý prezident Donald Trump. Mnohým Demokratom však určite odľahlo, že Biden prejav preniesol bez výraznejších lapsusov, či prerieknutí.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy