Oblačno
15°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Dušan Kováčik ostáva vo väzbe. Známy je už termín hlavného pojednávania
Zdielať na

Dušan Kováčik ostáva vo väzbe. Známy je už termín hlavného pojednávania

Archívne video

PEZINOK / Špecializovaný trestný súd rozhodoval v prípade obvineného bývalého špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika.

Obhajoba Kováčika žiadala o prepustenie z väzby, čo sa v prípade špeciálneho prokurátora stalo prvýkrát. Namiesto väzobného stíhania navrhovala monitorovací náramok a dohľad probačného pracovníka. "On konzistentne od začiatku trestného konania spáchania skutkov popiera, takže stanovisko sa nemení," oznámil pred pojednávaním obhajca Erik Magál. Kováčik sa aktuálne nachádza v banskobystrickej väznici a je v kolúznej väzbe. 

Po niekoľkohodinovom čakaní sa Kováčik dozvedel rozhodnutie Špecializovaného trestného súdu. "(Súd) Konštatoval dôvody aj kolúznej väzby a preventívnej väzby. Zároveň samostatným výrokom zamietol jeho žiadosť o jeho prepustenie z väzby,"  informovala sudkyňa Pamela Záleská. Zároveň sa tak nestotožnil s názorom advokáta. 

Kováčikov prípad sa tak dostane o pár mesiacov pred súd. Sudkyňa Záleska vytýčila termín hlavného pojednávania na 7.-9 a 13-15. júla. 

V rozhovore právny zástupca Erik Magál v minulosti uviedol, že prípravné konanie prebehlo v rozpore s niektorými základnými zásadami trestného konania. Advokáti chcú na pojednávaní dôvodiť nezákonným vyšetrovaním.

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry koncom apríla podal obžalobu na obvineného bývalého špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika, a to pre zločin založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, zločin prijímania úplatku a pokračovací zločin zneužívania právomoci verejného činiteľa v jednočinnom súbehu s prečinom ohrozenia dôvernej skutočnosti a vyhradenej skutočnosti. Stalo sa tak po tom, čo  bol vylúčený na samostatné konanie. 

Rozhodnutie súdu nie je právoplatné, pretože Dušan Kováčik sa odvolal. Väzobné stíhanie tak ostane na stole Najvyššiemu súdu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy