Oblačno
25°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Pandémia stopla aktivačné práce. Ľudia majú problém zamestnať sa, žijú na hranici chudoby
Zdielať na

Pandémia stopla aktivačné práce. Ľudia majú problém zamestnať sa, žijú na hranici chudoby

BREZNICA / Najchudobnejší majú problém zamestnať sa a žijú na hranici chudoby. Poukazuje na to Združenie miest a obcí Slovenska. Starostovia tvrdia, že väčšina projektov na podporu regionálnej zamestnanosti dostala stopku. Bez práce zostali tisíce ľudí a obávajú sa, aby na rad neprišlo rabovanie.

"Rómovia chodia za mnou, oni chcú robiť, len, bohužiaľ, žiadne projekty nie sú. Väčšina bola cez aktivačnú činnosť alebo cez malé obecné služby, cez projekty, cez úrad práce," povedal Peter Bollo, starosta Krásnohorského Podhradia. ZMOS už pred rokom apeloval na vládu a žiadal opätovne zavedenie nástroja na podporu regionálnej zamestnanosti. "Už druhý rok sú tieto veci v obrovskej časti stopnuté," vyjadril sa Michal Kaliňák, ústredný riaditeľ kancelárie ZMOS. "Zametali, hrabali, všetko, čo trebalo, starať sa o obec. Z hmotnej núdze sa nedá vyžiť. Z čoho budeme žiť?" povedali obyvateľky obce Breznica.

Má kto robiť, má čím robiť, no nemá za čo. Starostovia tvrdia, že štát na nich zabudol. "Sú pozastavené všetky projekty. Absolventská prax, dobrovoľnícka činnosť. Neschvaľuje absolútne nič pre obce, iba pre podnikateľov a pre nemocnice," povedal Slavomír Brendza, starosta obce Breznica. Podľa rezortu práce aktivačné práce prebiehajú od polovice apríla a naďalej je možné využívať ďalšie opatrenia. "Ide o rôzne príspevky, ako napríklad o príspevok na dopravu do zamestnania, na presťahovanie sa za prácou, na dochádzku za prácou, pre pracovného asistenta a ďalšie," uviedla Slivková Kirňaková, hovorkyňa Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR. "Tí ľudia od nás už za prácou nevycestujú. Touto formou sa pomáhalo aj im, aby mali slušní život," vyjadril sa Peter Tričák, starosta obce Čertižné a regionálny predseda ZMOS Medzilaborce.

Mnoho ľudí sa dostáva na hranicu chudoby a starostovia sa obávajú, že to môže skončiť páchaním trestnej činnosti. "Chceme sa dožiť rabovačky? Keď nebude prísun peňazí do osád, budú rabovať. To mi hovoria rovno, starosto, my chceme robotu," povedal Brendza. "Ministerstvo spolu s Ústredím práce pripravujú aj v tomto roku nové projekty aktívnej politiky trhu práce. O ich spustení budeme včas informovať," vyjadrila sa Kirňaková. "Dlhodobo nezamestnaní sedia doma. To je priestor, aby rezort práce uvoľnil peniaze a dal ľuďom prácu," skonštatoval  Michal Kaliňák, ústredný riaditeľ kancelárie ZMOS. "Štát všetku vinu, každý jeden problém sa snaží prehodiť na samosprávu, tak sa to začalo aj s testovaním," doplnil Bollo.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy