Jasno
17°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Prišli do nemocnice so zraneným palcom. Matka zo smrti dcéry viní lekára, žiada 130 tisíc eur
Zdielať na

Prišli do nemocnice so zraneným palcom. Matka zo smrti dcéry viní lekára, žiada 130 tisíc eur

GALANTA / Zo smrti svojej dcéry viní lekára. Ten dostal dvojročnú podmienku a zákaz vykonávať lekársku prax, ale rozsudok nie je právoplatný. Okresný súd v Galante pokračoval v odročenom pojednávaní v prípade nemajetkovej ujmy.

Pani Zuzana žiada od galantskej nemocnice 130 tisíc eur. Pre zranený palec na nohe v marci 2015 zobrala svoju vtedy 28-ročnú dcéru, ktorá trpela mozgovou obrnou do nemocnice. Počas vyšetrení ale dostala záchvat. Po prepustení z nemocnice doma zomrela. "Hovorí, nebojte sa ona dostal injekciu, ona sa vyspinká... Ja som im verila, a doverila," povedala matka nebohej pacientky Zuzana Vaszondyová.

Súdnych znalec sa na predošlom pojednávaní vyjadril, že nebohá trpela rozvratom vnútorného prostredia. Ako povedal, to malo byť zrejmé už z výsledkov krvi, ktoré boli robené počas vyšetrení. "Chyba lekára tam preukázateľne je. On to proste vyhodnotil nesprávne, radšej to nemal vyhodnotiť vôbec," vyjadril sa súdny znalec Martin Balko na adresu obvineného lekára. 

Znalec dodáva, že ak by pacientka bola správne, včas a komplexne liečená, tak by mala 80 percentnú šancu na prežitie. "Nemocnica v Galante zavinila smrť pacientky," uviedol advokát žalobkyne Peter Koscelanský. 

Až po záverečnom verdikte súdu sa vyjadrí aj hovorca siete nemocníc, pod ktorú Galantská nemocnica patrí. Zatiaľ stanovisko neposkytol, vzhľadom na prebiehajúci súdny spor. Pojednávanie bolo pre neprítomnosť právneho zástupcu žalovaného odročené. Voči lekárovi je vedený ďalší samostatný proces.

Odôvodnenie krajského sudcu, kde sú uvedené dôvody, pre ktoré zrušil rozhodnutie okresného súdu, má podľa hovorkyne až 18 strán. Čo sa týka civilného konania, má byť vypočutý ešte svedok, lekár z nemocnice. Súd má v pláne potom dať za prípadom bodku. Nový termín pojednávania v prípade nemajetkovej ujmy je stanovený na 25 júna. 

Prípad malej Natálky sa na podnet TV JOJ urýchlil. Za jej zdravotné poškodenie polícia obvinila lekára. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy