Zatiahnuté
21°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Muž zo zariadenia sociálnych služieb priložil žene ku krku príborový nôž
Zdielať na

Muž zo zariadenia sociálnych služieb priložil žene ku krku príborový nôž

MEDZILABORCE / Do ruky zobral nabrúsený príborový nôž a priložil ho ku krku žene so slovami, že ju podreže. Incident sa odohral v zariadení sociálnych služieb. Agresor sa k útoku priznal a už pozná aj trest. Pýtali sme sa odborníčky, ako vie personál takéto útoky klientov zvládnuť.

Ku skutku došlo v jednom zo zariadení sociálnych služieb v okrese Medzilaborce. Zasahovať museli aj policajti. Stalo sa to priamo v jedálni. Muž bol v tom čase klientom zariadenia. "64-ročný muž priložil príborový nôž ku krku žene a vyhrážal sa jej podrezaním," informovala hovorkyňa KR PZ Prešov Jana Ligdayová. 

V zariadení je 80 percent klientov s duševným ochorením

Predsedníčka sekcie ošetrovateľstva Asociácie poskytovateľov sociálnych služieb vysvetľuje, že v zaradeniach je 80 percent klientov takých, ktorí trpia duševným ochorením. "Porucha spávania, nespolupráca, často a ľahko sa dá takýto človek vyprovokovať. Môže odmietať starostlivosť a je bežné, že má takéto prejavy. Personál s tým ale musí počítať a je pravidelne školený, aby v čas pracovníci vedeli identifikovať takéto riziko," ozrejmila predsedníčka sekcie ošetrovateľstva Zuzana Fabianová. 

Podľa obžaloby bol príborový nôž nabrúsený. Útok muža vzbudil u ženy dôvodnú obavu, že svoje vyhrážky voči nej aj uskutoční. Agresor za to skončil vo väzbe. Muž sa ku skutku priznal. S prokurátorom uzavrel dohodu o vine a treste. Z prečinu nebezpečného vyhrážania ho súd uznal za vinného. "Súd mu udelil trest odňatia slobody v trvaní 10 mesiacov s podmienečným odkladom a so skúšobnou dobou v trvaní 2 roky. Zároveň trest prepadnutia veci, príborového noža," doplnila hovorkyňa súdov v Prešovskom kraji Ivana Petrufová. 

Súd uložil 64-ročnému mužovi aj ochranné psychiatrické liečenie

Podľa Fabianovej sú ľudia s touto prácou denne konfrontovaní s náročnými situáciami. "Ohrozenie nožom je viac-menej raritný príklad, skôr ide o menšie verbálne prejavy a neverbálne útoky, na ktoré sme pripravení," dodala Fabianová. Súd okrem toho obvinenému uložil aj ochranné psychiatrické liečenie. Má ho vykonať ambulantnou formou.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy