Jasno
17°
Bratislava
Roland
9.5.2024
Trestné stíhanie Jána Slotu bolo prerušené. Môže dostať nižší trest
Zdielať na

Trestné stíhanie Jána Slotu bolo prerušené. Môže dostať nižší trest

BANSKÁ BYSTRICA / Korupčnú kauzu Jána Slotu opäť otvoril Špecializovaný trestný súd, hoci jeden rozsudok už padol minulý rok. Pôvodný dvojročný podmienečný trest pre Slotu zrušil Najvyšší súd. Nový verdikt dnes ale nepadol. Sudca totiž proces prerušil.

​Môže dostať nižší trest

Špecializovaný trestný súd pojednával nanovo, keďže pôvodný rozsudok zrušil Najvyšší súd. Sudcovi vytýkali nesprávny postup pri vyhodnocovaní dôkazov, niektoré dôkazy navrhli doplniť a výpovede zopakovať. Hoci pojednávanie začalo, verdikt dnes nepadol. Všetko skomplikovala novela trestného zákona. Obhajoba požiadala o prerušenie trestného stíhania, v prípade platnosti novely by mal Ján Slota dostať nižší trest.

"Aktuálne sa musí čakať na rozhodnutie ústavného súdu, dovtedy je konanie prerušené," uviedol obhajca Pavol Heger. "Podal som sťažnosť, na takýto postup neboli splnené podmienky," povedal prokurátor. Podľa súčasnej sadzby by ex-šéfovi národniarov hrozilo za korupciu až dvanásť rokov, ak by novela vstúpila do platnosti tak už len osem. "Menia sa tam významným spôsobom trestné sadzby aj koncepcia trestania," dodal Heger.

​Slota vinu stále popiera

Ján Slota pritom v korupčnej kauze dostal ešte minulý rok dvojročný podmienečný trest za pomoc pri vybavovaní miernejšieho trestu na žilinských súdoch. Slota, ktorý na pojednávanie neprišiel zo zdravotných dôvodov, vinu popiera. "Je to jeden veľký humbuk," povedal obžalovaný Slota po pojednávaní 9. júna 2023.

Súd korupčný prípad uzavrie až po tom, ako bude známe rozhodnutie ústavného súdu. "Trestné stíhanie je prerušené až do rozhodnutia ústavného súdu. Rozhodnutie nie je právoplatné, nakoľko prokurátor proti nemu podal sťažnosť, o ktorej rozhodne Najvyšší súd," informovala Katarína Bednáriková, hovorkyňa Špecializovaného trestného súdu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy