Zatiahnuté
15°
Bratislava
Júlia, Juliana
22.5.2024
Korupčná kauza Jána Slotu: Svedok Vladimír Machaj už pozná svoj trest
Zdielať na

Korupčná kauza Jána Slotu: Svedok Vladimír Machaj už pozná svoj trest

BANSKÁ BYSTRICA / Svedka v korupčnej kauze bývalého šéfa SNS Jána Slotu v stredu, 30. augusta, odsúdil Špecializovaný trestný súd v Banskej Bystrici. Vladimír Machaj priznal úplatok za vybavenie miernejšieho trestu na žilinskom súde. S vybavovaním mu mal pomáhať Ján Slota. Ten bol v tejto kauze uznaný za vinného ešte v júni.

​V korupčnom prípade Jána Slotu vypovedal ako jeden zo svedkov - Vladimír Machaj priznal, že za úplatok ovplyvňoval rozhodnutie na žilinskom súde. Za 10 tisíc si mal vybaviť zmiernenie trestu za zavinenie smrteľnej dopravnej nehody. Ján Slota mu s tým mal pomáhať u žilinského sudcu Pavla Polku.

​Uzavrel dohodu o vine a treste, ktorú sudca schválil. "Obvineného inžiniera V. M. súd uznal za vinného z prečinu podplácania a uložil mu trest odňatia slobody vo výmere 2 roky s podmienečným odkladom na skúšobnú dobu 4 roky," informovala Katarína Kudjáková hovorkyňa ŠTS.

V pôvodnej dohode bol navrhovaný trest nižší, a to 16 mesačný, s čím ale sudca nesúhlasil. "Dohoda o vine a treste uzavretá medzi prokurátorom a obvineným nie je konečná, vždy má posledné slovo sudca. Takže toto je dôkazom toho, že sudca rozhodol spravodlivo," priblížil prokurátor ÚŠP. Samotný Machaj nechcel rozhodnutie komentovať.

Rozhodnutie je právoplatné a nedá sa proti nemu odvolať. 30. augustom tak začala plynúť skúšobná doba a ako sa vyjadril sudca, život odsúdeného budú priebežne monitorovať. Rovnaký trest dostal v tejto kauze ešte v júni aj bývalý šéf SNS Ján Slota. V jeho prípade ešte rozhodnutie právoplatné nie je, keďže sa odvolal na najvyšší súd. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy