Zatiahnuté, dažďové prehánky
19°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Padol rozsudok v kauze bývalého predsedu SNS Jána Slotu
Zdielať na

Padol rozsudok v kauze bývalého predsedu SNS Jána Slotu

BANSKÁ BYSTRICA / Špecializovaný trestný súd v Banskej Bystrici uznal Jána Slotu vinným zo zločinu zasahovania do nezávislosti súdu. Bývalého predsedu SNS odsúdil podmienečne na 2 roky odňatia slobody so skúšobnou lehotou na 4 roky.

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) priamo v súdnej sieni podal odvolanie. Navrhoval trest odňatia slobody za každý z dvoch žalovaných skutkov v trvaní piatich rokov. Znamená to, že celkovo by si expolitik odsedel desať rokov vo väzení s minimálnym stupňom stráženia.

Ján Slota, ktorý zo zdravotných dôvodov na vyhlásenie rozsudku neprišiel, tvrdí, že je nevinný. Obžalobu označil za účelovú, nedôvodnú a postavenú na nezákonne získaných dôkazoch. Jeho obhajca navrhoval oslobodenie spod obžaloby. Po vyhlásení verdiktu si ponechal lehotu na odvolanie.

​Slota mal na žilinskom krajskom súde vybavovať miernejší trest pre muža, ktorý bol prvostupňovým súdom odsúdený na nepodmienečný trest. U exsudcu, právoplatne odsúdeného Pavla Polku, mal mužovi v odvolacom konaní vybaviť zmiernenie trestu na podmienku. Proces s Jánom Slotom sa začal v stredu 7. júna.

Podľa prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) mal Ján Slota vybavovať na žilinskom krajskom súde miernejší trest pre muža, ktorý bol prvostupňovým súdom odsúdený na nepodmienečný trest. U právoplatne odsúdeného exsudcu Pavla Polku mal mužovi v odvolacom konaní vybaviť zmiernenie trestu na podmienku. Exšéf SNS pred súdom vyhlásil, že sa cíti nevinný.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy