Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Korupčná kauza s exšéfom SNS Jánom Slotom. Prokurátor navrhuje 10 rokov
Zdielať na

Korupčná kauza s exšéfom SNS Jánom Slotom. Prokurátor navrhuje 10 rokov

BANSKÁ BYSTRICA / Na Špecializovanom trestnom súde v Banskej Bystrici pokračuje pojednávanie v korupčnej kauze bývalého šéfa SNS Jána Slotu. Bývalý politik na súd vo štvrtok, 8. júna, neprišiel a koná sa v jeho neprítomnosti. Ako svedok bol predvolaný bývalý žilinský sudca Pavol Polka.

Pavol Polka, v minulosti právoplatne odsúdený za korupciu v súvislosti s rozhodovaním na žilinskom krajskom súde, mal vo štvrtok, 8. júna, vypovedať ako svedok. Do Banskej Bystrice síce pricestoval, no pred sudcom svoju výpoveď odmietol.

Odvoláva sa na to, že nebol zbavený mlčanlivosti ako vtedajší člen trestného senátu. "Mám sa vyjadrovať ku konkrétnej veci, ktorá je síce právoplatne skončená, pre sudcu však platí aj po skončení funkcie povinnosť zachovávať mlčanlivosť. Ja som doteraz nebol zákonným spôsobom zbavený tejto povinnosti. Navyše, keby som aj bol, nikto ma nemôže nútiť, aby som vypovedal o veciach, o ktorých som sa dozvedel pri výkone funkcie sudcu. Takto je nastavený zákon," konštatoval Polka.

​Polkovi sudca za odmietnutie výpovede uložiť pokutu vo výške tisíc eur. Korupčná kauza, v ktorej čelí Ján Slota obžalobe, súvisí s rozhodovaním krajského súdu v Žiline. Za peniaze, podľa obžaloby za 15-tisíc eur, ktoré mal prijať, mal ovplyvňovať zmiernenie rozsudku v prípade smrteľnej dopravnej nehody.

Samotný Slota vinu popiera. Tvrdí, že žiadne súdne rozhodovanie neovplyvňoval a peniaze nezobral. V prípade dokázania viny hrozí Jánovi Slotovi za korupciu až 12-ročný trest. Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry navrhuje uznať bývalého šéfa SNS a exprimátora Žiliny Jána S. vinným a uložiť mu trest odňatia slobody za obidva žalované skutky. Za každý v trvaní päť rokov. Znamená to, že celkovo by si mal odsedieť desať rokov vo väzení s minimálnym stupňom stráženia. Rozsudok vyhlási samosudca Špecializovaného trestného súdu, pracovisko Banská Bystrica v piatok 9. júna o 13.30 h.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy