Zatiahnuté
19°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Premrhané eurofondy: Budova za 12 miliónov je stále zatvorená
Zdielať na

Premrhané eurofondy: Budova za 12 miliónov je stále zatvorená

TREBIŠOV / Absurdná situácia v Trebišove môže skončiť medzinárodnou hanbou. Pred pol rokom tam železnice slávnostne otvorili terminál integrovanej prepravy. Hlavná budova, ktorá je financovaná z eurofondov, je ale odvtedy zatvorená. Nechce ju totiž prevádzkovať ani štát ani mesto, a tak sa cestujúci môžu iba pozerať na modernú budovu, do ktorej ich nikto nepustí.

Budova je už šesť mesiacov zatvorená

"Bolo to ideálne miesto predviesť na východe, ako sa to má robiť a ukázať, čo je doprava budúcnosti," uviedol bývalý štátny tajomník Ministerstva dopravy Jaroslav Kmeť 20. októbra 2023, krátko po otvorení nového terminálu v Trebišove. Ihneď po slávnostnom otvorení sa hlavná budova zamkla. Cestujúci do nej nemajú prístup už šesť mesiacov

"Prioritným záujmom Železníc Slovenskej republiky je všetky tieto objekty odovzdať do majetku správy a infraštruktúry miestnej príslušnej organizácie," informovala hovorkyňa Železníc Slovenskej republiky Vladimíra Báhylová. Pre samosprávu je tento postup železníc prekvapením. Na projekte sa vôbec nepodieľala, nemá preto povinnosť starať sa o cudzí majetok. "My sme neboli informovaní ani v štádiu začiatku projektu, ani počas jeho realizácie, a preto celkom nerozumieme situácii, čo nastala," reagoval primátor Trebišova Marek Čižmár.

Terminál nikto nechce prevádzkovať

Budova je súčasťou projektu za viac ako dvanásť miliónov eur, ktorý bol financovaný z eurofondov. Nachádza sa v nej čakáreň a ďalšie priestory a služby pre cestujúcich. "Postavili novú budovu, tak by mohla byť aj otvorená," vyjadrila sa k situácii jedna z obyvateliek Trebišova.

Budova je podľa železníc vyvolanou investíciou. V integrovanom systéme neslúži iba pre potreby ľudí, ktorí sa prepravujú vlakom. Práve preto ju chcú presunúť na iný subjekt. "Privítali by sme aj iniciatívu mesta Trebišov podieľať sa na úkonoch spravovaní nami vybudovaného majetku slúžiacemu obyvateľom," dodala Báhylová. Podľa samosprávy treba o budove rokovať aj s prevádzkovateľom autobusovej prepravy a vyšším územným celkom. Mesto Trebišov môže vykonávať správu iba verejných priestranstiev. "Nemáme problém ani s cestou, ani so zimným posypom, ani s udržiavaním poriadku, len sa to musí dať na papier. Nič za to nechceme," uzavrel Čižmár.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy