Oblačno
17°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Sudcov čakajú prísnejšie tresty
Zdielať na

Sudcov čakajú prísnejšie tresty

BRATISLAVA / Ministerstvo spravodlivosti už dávnejšie avizovalo, že v disciplinárnom konaní nastanú pomerne veľké zmeny. Potrestať sudcov za prieťahy, alebo prešľapy bolo síce aj doteraz možné, ale veľmi zložité. Od septembra bude všetko inak.

Disciplinárne senáty síce fungovali, ale len tak naoko. Ak totiž niektorý sudca zo senátu vypadol, tak sa prípad zavrel takpovediac do šuflíka.

Za posledné dva roky eviduje ministerstvo asi dvadsať podnetov na disciplinárne stíhanie sudcov. Právoplatne bolo rozhodnuté len v jednom z prípadov. Viaceré podnety nie sú stále ukončené.

"Tomuto chceme samozrejme zabrániť, aby v prípade, že je podozrenie zo spáchania disciplinárneho deliktu sudcu, aby to bolo riadne prejednané," vyhlásil minister spravodlivosti Tomáš Borec.

Podľa organizácie Via Iuris mohli disciplinárne senáty rozhodovať aj doteraz, no systém zlyhával hlavne v ľudskom faktore.

"Buď nedodali kandidátov na predsedov alebo členov disciplinárnych senátov včas, alebo jednoducho ich súdna rada nevyžadovala bezodkladne, tak ako jej ukladal zákon," hovorí právnička z Via Iuris Eva Kovačechová.

Pevné senáty

Po novom budú senáty pracovať úplne inak ako doteraz.

"Vytvoria sa stabilné disciplinárne senáty. To znamená, že sa nebudú vytvárať ad hoc, teda že sa kreovali na každý jeden prípad samostatne, ale budú vytvorené pevné disciplinárne senáty pri Najvyššom súde, ktorým budú náhodným výberom prideľované jednotlivé prípady," hovorí Borec.

Neukončené disciplinárne konania pravdepodobne padnú do rúk už novým senátom. Organizácia Via Iuris má obavy, že aj nový systém rozvrhu práce môže zlyhať znovu na ľuďoch.

Veľké zmeny

V justícii nás v nasledujúcich dvoch rokoch čakajú ďalšie významné zmeny.
"Chceme radikálne zmeniť a zmodernizovať pravidlá súdneho konania civilného tak, aby sa zjednodušili a občania sa rýchlejšie dostali k spravodlivosti," hovorí Kovačechová.

Veľkou reformou prejde civilné právo a takisto celá justícia bude konečne plne elektronizovaná. Napríklad účastníci súdneho konania budú môcť z domu nahliadnuť do spisu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy