Jasno
16°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Medzinárodná hanba! Slováci ukradli 3 000 eur v koncentračnom tábore
Zdielať na

Medzinárodná hanba! Slováci ukradli 3 000 eur v koncentračnom tábore

OSVIENČIM / Slováci sa opäť raz predviedli! Tentokrát v susednom Poľsku. Dvaja mladí muži vykradli jedno zo stojacich áut neďaleko koncentračného tábora.

Ukradli takmer 3 000 eur

Dvaja mladí Slováci si v susednom Poľsku narobili obrovské problémy. Po ich krátkej návšteve koncentračného tábora v Osvienčime totiž vykradli auto, v ktorom bolo 12 tisíc zlotých (takmer 3 tisíc eur).

Hotovosť v prepočte takmer 3 000 eur sa nachádzala na prednom sedadle osobného automobilu. Nebola však pohodená ledabolo, ale schovaná v malej peňaženke. Dvaja mladíci (22, 25) ju odtiaľ jednoducho zobrali a odišli si kúpiť ojazdené auto. "Za peniaze si cez internet kúpili ojazdené auto. Zvyšnú sumu peňazí prehral druhý z nich na výherných automatoch," uviedla prokurátorka v Krakove Boguslawa Marcinkowska.

Vrátili sa na Slovensko

Oboch mladých mužov krátko po incidente zadržala poľská polícia. Následne ich umiestnila do cely policajného zaistenia. Obaja sa k skutkom priznali, pričom jeden zo Slovákov bol už pre poľských policajtov známa firma. Stíhala ho totiž až aj prokuratúra vo Varšave pre podobný trestný čin. "Ukázalo sa, že po 25-ročnom mužovi pátrajú aj varšavskí policajti," potvrdil hovorca Malopoľskej polície Michal Kondzior.

Slováci sa rozhodli prijať akýkoľvek trest, ktorý im vymeria prokurátor. V praxi to znamená, že policajti ich museli y vyšetrovacej väzby prepustiť na slobodu a muži sa ešte v ten istý deň vrátili na územie Slovenska. "Po rozhodnutí prokurátora mužov prepustili, dobrovoľne prijali trest a môžu sa vrátiť na miesto svojho trvalého pobytu," dodal hovorca.

Trestu sa môžu vyhnúť

Oficiálny trest však mladíkov neminie. "Za tento čin krádeže im hrozí trest odňatia slobody na 5 rokov. Nebol však vydaný zákaz opustenia krajiny," ozrejmila prokurátorka.

Či sa muži budú môcť ešte niekedy vrátiť do Poľska, alebo dostanú zákaz vstupu, zatiaľ jasné nie je. Pokiaľ by však hranicu neprekročili, je dosť možné, že sa nakoniec trestu úplne vyhnú.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy