Jasno
16°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Súd so Slovákmi v Taliansku! Čakajú naň zlodeji luxusných bicyklov
Zdielať na

Súd so Slovákmi v Taliansku! Čakajú naň zlodeji luxusných bicyklov

BRATISLAVA / Nedávno médiami preletel prípad organizovanej skupiny, ktorá kradla luxusné bicykle v západnej Európe. Škoda sa vyšplhala na milión eur. Jeden zlodej si už odpykáva trest, štyria, vrátane expolicajta, sú vo väzbe. Čakajú na súdny proces v Taliansku.

Dorazil európsky zatýkací rozkaz

Vyšetrovanie prípadu vedie špeciálny tím v Taliansku, ktorému sa podarilo doručiť na Slovensko originál európskeho zatýkacieho rozkazu, na základe ktorého začala naša prokuratúra konať.

"Prokurátorka Krajskej prokuratúry v Bratislave podala na všetky štyri vyžiadané osoby návrh na ich vzatia do väzby, ktoré súd akceptoval, čím sa zmenila predbežná väzba na vydávaciu," uviedol Vladimír Javorský, hovorca Krajskej prokuratúry Bratislava.

O dvoch osudoch rozhoduje súd v Taliansku

Avšak s vydaním do Talianska, kde im hrozí trest od jedného do siedmych rokov, ani jeden zo zlodejov nesúhlasil. Preto bola prokurátorka nútená konať ďalej.

"Prokurátorka podala na všetky štyri vyžiadané osoby na Krajskom súde v Bratislave návrh na vykonanie európskeho zatýkacieho rozkazu," doplnil hovorca.

V dvoch prípadoch zo štyroch už padlo aj rozhodnutie. Bývalého slovenského policajta a jeho komplica krajský súd už poslal do Talianska."Vo veci však boli podané sťažnosti, preto boli predložené na rozhodnutie Najvyššiemu súdu Slovenskej republiky," uviedol hovorca Krajského súdu Bratislava Pavol Adamčiak.

Najvyšší súd môže zmeniť rozhodnutie Talianska

V prípade, že Najvyšší súd Slovenskej republiky vydanie potvrdí, obaja sa postavia pred súd v Taliansku. Môže sa však stať, že súd rozhodne, že našich občanov nevydá, keďže na Slovensku trestne stíhaní nie sú.

"Všetky tie osoby by mali byť stíhané na našom území na základe nášho právneho poriadku," upresnila expertka na trestné právo Lucia Kurilovská. Z toho vyplýva, že Taliani budú musieť v prípade takéhoto verdiktu poslať všetky dôkazy na Slovensko, kde bude prebiehať dokazovanie stoviek krádeží, ktoré napáchali.

Keďže zlodeji ako organizovaná skupina kradli luxusné bicykle v celkovej hodnote až milión eur, hrozia im na našom území oveľa vyššie tresty. Môžu dostať aj 15 rokov odňatia slobody. "O vykonaní vydania u ďalších dvoch osôb bude Krajský súd v Bratislave rozhodovať v blízkej dobe," doplnil hovorca Krajského súdu Bratislava.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy