Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Šéf diplomacie Ivan Korčok sa pre nákup vakcíny Sputnik V chce stretnúť s Čaputovou, Kollárom a Matovičom
Zdielať na

Šéf diplomacie Ivan Korčok sa pre nákup vakcíny Sputnik V chce stretnúť s Čaputovou, Kollárom a Matovičom

BRATISLAVA / Utajený nákup neregistrovanej vakcíny Sputnik, ako aj jeho osobné privítanie premiérom Igorom Matovičom na košickom letisku, prilialo olej do ohňa v koalícii. Dovoz Sputnika už spôsobil odchod poslanca zo strany Za Ľudí a možno teraz hrozí aj odchod celej strany z koalície. Rokovanie o budúcnosti v koalícii však narýchlo oznamuje aj Sloboda a Solidarita. Minister zahraničných vecí pre Sputnik žiada stretnutie troch najvyšších ústavných činiteľov, kde sa chce pýtať, či šlo o Matovičovo pošmyknutie v zahranično politickej orientácii Slovenska, alebo o niečo viac.

Pondelok podvečer, košické letisko. Premiér Igor Matovič víta prvú várku ruskej vakcíny. Len s ministrom zdravotníctva a bez ostatných koaličných partnerov a ako sme sa dozvedeli aj bez akéhokoľvek vedomia ministra zahraničia. " Z pohľadu EÚ je veľmi dôležitá bezpečnosť, účinnosť a kvalita týchto vakcín. Keďže ich bezpečnosť je pre nás prioritou, tak je veľmi dôležité aby boli schválené ešte predtým, než sa dostanú na trh v EÚ," uviedla Ingrid Ludviková zo zastúpenia Európskej komisie na Slovensku.

Partizánčina premiéra Igora Matoviča s nákupom ruskej neregistrovanej vakcíny Sputnik V zdvihla zo stoličky šéfa diplomacie. "Z jeho prítomnosti na letisku som bol zaskočený. Považujem to za neadekvátne. Prečo sme nikdy nechodili na letiská vítať vakcíny z iných štátov a prišli ako certifikované vakcíny," pýta sa minister zahraničných vecí Ivan Korčok.

"V dobe, kedy ľudia chcú okrem hovoreného slova vidieť aj obraz a mať možno to posolstvo vizualizované, to bolo správne rozhodnutie," oponoval na tlačovej besede premiér Matovič.


Korčok tiež vyhlásil, že Rusi naschvál nežiadajú o registráciu vakcíny, inak by už nebola vďačnou mediálnou témou a prostriedkom hybridnej vojny. Tomu majú nasvedčovať aj najväčší fanúšikovia Sputnika.


"Od novej koalície, antivaxerov a dezinformačnej scény na čelo, ktorej sa postavil muž s plexisklovou maskou na tvári a veľmi ma vyrušuje, že mu sekunduje Andrej Danko. Naposledy som videl tak šťastného Andreja Danka, keď bozkával výložky,"  dodal Korčok.


"Ak si niekto myslí, že Rusi sú hlúpi tak sa mýli. Prečo by Rusi šli na Európsku liekovú agentúru keď vedia, že z politických dôvodov im ju neschvália," myslí si expremiér Robert Fico.


"Pre mňa nehralo absolútne žiadnu rolu, či je z Ruska alebo z iného štátu áno nemá registráciu EMA, ale to nemajú ani tie ostatné," skonštatoval Igor Matovič.


Minister preto požiadal o stretnutie s prezidentkou, predsedom parlamentu. Chce počuť, či sa niečo nemení na našom zahraničnom-politickom smerovaní.
"Chcem poznať ich názor, v tejto chvíli najmä predsedu vlády," okomentoval Korčok.


K Sputniku sa vyjadrila aj hlava štátu. "Týždne počúvame výzvy, aby sme s vakcínami nehrali geopolitické hry, a potom sme svedkami okázalého vítania, ktoré príchod vakcíny Sputnik V na Slovensko sprevádzalo. Otvorenou otázkou je, či tento krok nezhoršil aj možnosti Slovenska zapožičať si od našich európskych partnerov už registrované vakcíny," uviedla na facebooku Zuzana Čaputová.




Hádka o Sputnik však bola len vyvrcholením pretrvávajúcej krízy vo vládnej koalícii. Politická ne/kultúra bol dôvod, pre ktorý sa rozhodol odísť z koalície aj strany Tomáš Valášek. Poslednou kvapkou bolo pristátie lietadla s vakcínou v Košiciach. "Už dlhšie hovorím, že by sme nemali byť súčasťou koalície. 
Veľmi ma mrzí, že po roku a niečo je koalícia v defenzívnom kŕči. Každá kritika je braná ako útok na stranu,"
myslí si Valášek.

"Uvedomujeme si, že za rohom čaká pán Pellegrini s pánom Ficom a hŕbou extrémistov. V každom prípade takto to nemôže ísť ďalej," vyhlásila vicepremiérka Veronika Remišová. V strane podľa nej panuje názor, že Igor Matovič nezvláda krízové riadenie pandémie a pre nový úlet so Sputnikom hrozí, že na večernom predsedníctve poslanecký klub opustia ďalší ľudia, prípadne celá strana opustí vládnu koalíciu. "Tieto otázky riešime na vnútrostraníckej úrovni. Áno všetky možnosti sú na stole," dodala Remišová.

"Nemyslím, že to bolo za čiarou. Ak to chce využiť niekto, ako zámienku na to, aby rozbil vládu a vytvoril priestor na návrat mafie, tak nech si dá otázku, či to stojí za to," odvetil Igor Matovič.



Pre podobné výhrady ako v strane Za Ľudí, v utorok večer zasadá aj republiková rada SaS. Výsledky rokovania Richard Sulík oznámi v stredu. Práve pri Sulíkovi sa Matovič postaral o zlatý klinec dnešného politického programu. Nepriamo spojil vraždu Jána Kuciaka s tým, že Sloboda a Solidarita pomohla k pádu vlády Ivety Radičovej a nástupu Smeru.  "Tá mafia tu Slovensko zničila. Zomrel novinár a jeho snúbenica len preto, že niekto si svojho času povedal, že euroval je dôležitejší, hoci bol za dva dni po páde vlády schválený," povedal na tlačovej besede premiér. Richard Sulík v krátkej reakcií pripomenul, že Igor Matovič euroval nepodporil, rovnako ako on. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy