Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Ruská vakcína Sputnik V dorazila do skladov v Šarišských Michaľanoch
Zdielať na

Ruská vakcína Sputnik V dorazila do skladov v Šarišských Michaľanoch

BRATISLAVA / Na košickom letisku pristálo vojenské lietadlo Spartan s ruskou vakcínou proti koronavírusu Sputnik V. Prešlo tak 12 dní od zasadnutia vlády, ktorá sa nezhodla na jej schválení, no napriek vetu strany Za Ľudí sa minister zdravotníctva Marek Krajčí rozhodol na jej podmienečnom povolení.

Letisko Košice - a pomerne prísne opatrenia pred príletom dôležitej zásielky. Vo vzdušnom priestore sa objavuje armádny Spartan, na utajovanej trase z Ruska na Slovensko. O niekoľko minút prichádza na letisko premiér Igor Matovič so zásadným vyhlásením. "V priebehu dvoch mesiacov k nám prídu dva milión vakcín," vyhlásil na košickom letisku predseda vlády Igor Matovič. Po dohadoch tak potvrdil informáciu o príchode lietadla z Moskvy. Premiér týmto krokom očakáva, že tempo vakcinácie sa zvýši o 40%. Dokopy dorazilo 200 tisíc vakcín pre 100 tisíc ľudí. ​

Ako priblížil minister zdravotníctva Marek Krajčí, vakcinácia ruskou látkou nebude podliehať rozdeleniu podľa veku. "Samozrejme, očkovanie bude dobrovoľné pre všetkých, ktorí sa chcú touto vakcínou očkovať," podotkol šéf rezortu zdravotníctva. UNLP v Košiciach už požiadala ministra zdravotníctva o umožnenie vakcinácie touto látkou. Očkovanie by sa malo začať o dva týždne, dovtedy Sputnik V bude uskladnený vo firme Imuna Pharm v Šarišských Michaľanoch. Ide o firmu, ktorá podlieha hospodárskej mobilizácii. ŠÚKL následne bude kontrolovať šarže. 

Podľa informácií TV JOJ ruské vakcíny priviezli do Šarišských Michalian okolo pol ôsmej večer. Privezené boli v policajnom sprievode. Pozrite si zábery z príchodu:

Ako odpovedal premiér na otázku TV JOJ, vicepremiérku Veroniku Remišovú, ktorá bola od začiatku proti ruskej vakcíne, o dodávke informoval už včera. "Očakávam teraz, že budu problémy," priznal a poprosil všetkých, aby odložili v záujme ochrany života ľudí "politikárčenie". Samotný kontrakt mal byť podpísaný sobotu. Cena, za ktorú očkovaciu látku Slovensko kupuje je 19,95 amerických dolárov.  "Je to výrazne menej ako Pfizer alebo Moderna," priblížil Matovič. To či sa Matovič dá zaočkovať práve vakcínou Sputnik V nespresnil. "Ešte som sa nerozhodol," dodal na otázky novinárov.

Spartan, ktorý letel pod označením SQF 101, vzlietol z Malaciek. 

flightradar24.com

SNS hovorí o úspechu, Matovič tvrdí opak

Hoci vakcínu na slovenskej pôde privítali premiér s ministrom zdravotníctva, zásluhy si pripisuje bývalý šéf parlamentu. Andrej Danko, ako podpredseda parlamentu čelil kritike za svoje výlety do Moskvy a stretávanie sa s politikmi zo sankčných zoznamov. Dnes cíti pocit zadosť učinenia a hovorí, že stálo to za to.  "Toto všetko vzniklo musím povedať z osobných väzieb a musím povedať najmä z inciatívy ruskej strany a dnes musím povedať, že to stálo za to," ohodnotil expredseda parlamentu.

V nedeľu predseda Slovenskej národnej strany (SNS) Andrej Danko naznačil, že Slovensko kupuje vakcínu Sputnik V. V pondelok SNS vydala stanovisko, v ktorom sa chváli na podieli príchodu Sputnika. "Pracovali sme na tom štyri týždne. V strane SNS máme zadosťučinenie, že sa oplatilo budovať osobné vzťahy. Vzťahy v Rusku sa budujú v obchodnej aj politickej rovine len na osobných stretnutiach. Máme zadosťučinenie, že slovenský národ chápe, že sa do Ruska kedysi oplatilo cestovať. Bez osobných kontaktov, ktoré sme budovali štyri roky, by nebolo možné dnes povedať, že Slováci dostanú niekoľko státisíc očkovacích látok Sputnik ako jeden z mála národov v Európe. Vyjadrujeme veľké poďakovanie ruskej vláde a osobitne Denisovi Manturovovi," uviedla v tlačovej správe strana SNS. Na tlačovej správe tieto slová dementoval samotný premiér. "Ja som nezaregistroval pri komunikácií s ministrom Antonovom alebo pánom Dimitrijovom jedinýkrát slovo Andrej Danko. Absolútne so zásielkami nič nemá,"  uviedol premiér.

SMER-SD vopred hovoril len o marketingovom ťahu. V aktuálnom prehlásení vraví o podpore nákupu vakcíny."SMER - SD od samého začiatku podporoval nákup vakcíny Sputnik V a odmietal hrať akékoľvek geopolitické hry pri ochrane zdravia a života ľudí. Je správne, že tí ľudia, ktorí sa chcú dať dobrovoľne zaočkovať, budú mat možnosť výberu vakcíny. SMER - SD je presvedčený, že opakovaným nátlakom prispel k dnešnej dodávke Sputnika V a ďakuje ruskej strane za pružnosť," uvádza v tlačovej správe.

Kroky Igora Matoviča privítal aj Richard Raši zo strany HLAS-SD. "V situácii keď Európska únia nebola schopná zabezpečiť dostatok certifikovaných vakcín, musíme aj my siahnuť po takýchto núdzových riešeniach," skonštatoval.

Z koalície odchádza Tomáš Valášek

Predseda európskeho výboru Tomáš Valášek už dlhodobo nesúhlasil s krokmi Igora Matoviča. Sputnik V tak bol vyústením špičky ladovca."Namiesto vyvodenia zodpovednosti a nápravy sa premiér uprel na zháňanie neoverenej ruskej vakcíny. Krok, ktorý popri riziku podkopania dôvery občanov v proces očkovania predstavuje ešte aj pľuvanec našim európskym partnerom. Veď Igor Matovič nie je jediný, komu napadlo vykryť nedostatky vakcín Sputnikom. Ale normálne krajiny ako Nemecko či Rakúsko sa z úcty k zdraviu vlastných občanov a spoločnej európskej dohode rozhodli neurobiť tak bez súhlasu Európskej liekovej agentúry. Nie preto, že si myslia, že vakcína je alebo nie je bezpečná – ale preto, lebo my dnes nevieme, či je. Iba Maďarsko, a teraz aj Slovensko, vstúpili do tejto siene hanby. Igora Matoviča zastaviť nemôžem, ale viem mu zabrániť konať v mojom mene. Preto dnes vystupujem z vládnej koalície a vzdávam sa postu predsedu Výboru NR SR pre európske záležitosti. A idem všetkými svojimi silami pomáhať budovať zodpovednú, odbornú a európsku alternatívu tejto vláde, ktorá zabudla na hodnoty, pre ktoré ju ľudia zvolili,"  napísal na sociálnej sieti člen strany Za Ľudí. Najmenšia koaličná strana tak prichádza po Miroslavovi Kollárovi o ďalšieho člena.

Minister zahraničných vecí Korčok skritizoval premiéra

Šéf slovenskej diplomacie Ivan Korčok (nom. SaS) nepovažuje účasť premiéra Igora Matoviča pri prílete Sputniku V na Slovensko za vhodnú. Korčok to uviedol vo svojom profile na sociálnej sieti. "Ani mňa, ani nikoho z vlády totiž nenapadlo vítať vakcíny, ktoré k nám prišli z iných štátov. Mohli sme byť pri americkej, nemeckej či britsko-švédskej, ale neurobili sme to, lebo to nedáva zmysel," priblížil Korčok s tým, že od začiatku opakuje, že nejde o to, odkiaľ vakcína pochádza, ale či je v Európskej únii (EÚ) registrovaná. Dodal, že Sputnik V o registráciu ani nepožiadal, a preto "takáto politická pozornosť" práve tejto neregistrovanej vakcíne, nie je podľa Korčoka na mieste. V reakcií sa pridala aj samotná Sloboda a Solidarita"Privítali by sme, keby bola vakcína Sputnik V pred očkovaním obyvateľov Slovenska schválená buď agentúrou EMA alebo získala kladné hodnotenie ŠÚKL Je na slobodnom rozhodnutí ľudí, či sa ňou dajú zaočkovať. Je však zarážajúci spôsob, akým sem bola vakcína dopravená," píše na svojej stránke na sociálnej sieti.

Odídenkyňa zo SaS Lucia Ďuriš Nicholsonová nazvala nákup ruských vakcín za kamikadze. "Som rada, že kamikadze SPUTNIK, ktorou sa táto vláda a najmä Matovič, diskvalifikovali zo skupiny zodpovedných EU členov, nemôže byť nijakým spôsobom spájané s mojím menom," napísala na svojom profile na facebooku.

Čo vieme o vakcíne Sputnik V ?

Vakcínu proti novému typu koronavírusu Sputnik V vyvinulo ruské Národné výskumné centrum pre epidemiologický a mikrobiologický výskum Nikolaja Gamaleji (NICEM). Rusko začalo populáciu očkovať vakcínou Sputnik V ako prvé na svete vlani koncom novembra. Ruské ministerstvo zdravotníctva ju schválilo a prvé dávky boli podané už v auguste. Rozsah aj dostatočnosť testov vakcíny najmä spočiatku spochybňoval rad západných expertov.

Vedci kritizovali predovšetkým malú transparentnosť vývoja a testovania vakcíny. Odborný časopis Lancet ale na začiatku februára zverejnil štúdiu, podľa ktorej účinnosť vakcíny v tretej a poslednej fáze klinických testov dosiahla 91,6 percenta. Podľa štúdie neboli zaznamenané ťažké vedľajšie účinky vakcíny a prípravok preukázal účinnosť 91,8 percenta aj u ľudí starších ako 60 rokov. Zmienená štúdia tak podľa agentúry Reuters čiastočne napravila povesť vakcíny, ovplyvnenú predchádzajúce kritikou vývoja.

Ešte pred treťou fázou testovania sa vakcínou nechala zaočkovať napríklad dcéra ruského prezidenta Vladimira Putina. Ruská hlava štátu sa však očkovať stále odmieta, podľa svojich slov si nemieni "hrať na opičku" a nechať sa očkovať proti covidu-19 pred zrakmi kamier. Putin pred tromi týždňami povedal, že má očkovací plán, ktorý zahŕňa vakcináciu proti chrípke a pneumokokom, a preto musí byť termín očkovania proti koronavírusu stanovený s rozumom.

Sputnik V bol schválený pre núdzové užívanie približne v dvadsiatke krajín. Okrem Ruska sú to napríklad Argentína, Bielorusko, Arménsko, Turkménsko, Bolívia, Pakistan, Palestína, Srbsko alebo Spojené arabské emiráty. Z Európskej únie sa Sputnik V zatiaľ očkuje len v Maďarsku, a to od 12. februára. Budapešť k tomuto kroku pristúpila ešte pred stanoviskom Európskej agentúry pre lieky (EMA). Ruský výrobca v minulosti uviedol, že podal príslušnú žiadosť, EMA ju ale neeviduje. Záujem o vakcínu prejavilo aj Chorvátsko a po odmietavom stanovisku aj Česko.

Sputnik V je vírusová vektorová vakcína, ktorá používa iný oslabený nepatogénny vírus. K očkovaniu sú potrebné dve dávky. Musí sa skladovať pri teplotách dva až osem stupňov Celzia, cena jednej dávky na medzinárodnom trhu je podľa údajov NICEM desať dolárov. Voľba názvu bola pre Rusko dôležitá - podľa Kremľa je poctou prvému sovietskemu satelitu, ktorý bol vynesený na obežnú dráhu v roku 1957.

Podľa údajov NICEM, Rusko dostalo predbežné objednávky na 2,4 miliardy dávok z 50 krajín sveta, čo by znamenalo zaočkovanie 1,2 miliardy ľudí. Podľa agentúry TASS bude Rusko schopné dodať v roku 2021 dávky vakcíny pre 700 miliónov ľudí. Na výrobe sa podieľa Ruský fond priamych investícií (RDIF). Podľa jeho zástupcu výroba látky začala okrem Ruska v Brazílii, Južnej Kórei a v Indii, odštartovať má tiež v Číne. Výroba zo zahraničných závodov má primárne smerovať na trhy mimo Ruska.

Podľa odhadov médií bolo doteraz vyrobených cez 1,5 milióna vakcín Sputnik V, oficiálne údaje ale nie sú k dispozícii.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy