Jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Oddnes platí sprísnený zákaz vychádzania: Na toto si dajte najväčší pozor
Zdielať na

Oddnes platí sprísnený zákaz vychádzania: Na toto si dajte najväčší pozor

SLOVENSKO / Vláda na nedeľnom online rokovaní prijala ďalšie opatrenia, ktoré vzišli z trojdňových rokovaní predstaviteľov štátu s odborníkmi. Počas nasledujúcich troch týždňov, teda do 21. marca, by nové opatrenia mali znížiť mobilitu obyvateľov, spomaliť šírenie infekcie, zamedziť importu nových variantov vírusu z rizikových krajín a spomaliť nárast počtu pacientov v nemocniciach. Ak už ani toto sprísňovanie nezaberie, skloňuje sa úplné vypnutie krajiny. Navyše dodržiavanie opatrení majú začať kontrolovať aj policajti v civile.

Od 8. marca bude povinnosťou nosiť respirátor FFP2 bez filtra v obchodných prevádzkach a v mestskej hromadnej doprave, od 15. marca následne vo všetkých interiéroch, okrem prvého stupňa základných škôl. Vyplýva to z opatrení, ktoré v nedeľu schválila vláda v rámci riešenia aktuálnej pandemickej situácie. Vláda odobrila celkovo desať okruhov opatrení, ktorých cieľom má byť zastaviť nárast hospitalizácií v nemocniciach a spomaliť šírenie ochorenia COVID-19.

Medzi navrhnutými opatreniami je napríklad sprísnenie kontroly prechodu štátnych hraníc a registrácie v aplikácii e-hranica, zavedenie podmienky 72-hodinového negatívneho testu pre vstup na Slovensko pre pendlerov zo susedných krajín či zavedenie e-karantény do konca apríla. Tiež sa navrhuje zacieliť testovanie na koronavírus na osoby s príznakmi, osoby v ohniskách a potenciálnych ohniskách, ako napríklad na pracoviskách či v školách.

Ako doteraz, aj po zavedení nových opatrení budeme na pohyb do práce či do zamestnania potrebovať negatívny PCR alebo antigénový test nie starší ako sedem dní. 

https://www.facebook.com/policiaslovakia/posts/4197267460303444

Medzi nové opatrenia patrí: 

  • nočný zákaz vychádzania od 20:00 do 1:00 hodiny nasledujúceho dňa,
  • zákaz vychádzania od 3. marca 2021 v čase od 05.00 do 20:00 hodiny nasledujúceho dňa, do odvolania, pričom toto obmedzenie sa nevzťahuje na cestu: 
    • do zamestnania, škôl (materská škola, 1. stupeň škôl) - ľudia budú potrebovať potvrdenie od zamestnávateľa, kde bude uvedený pracovný čas aj miesto výkonu práce,
    • obstaranie nevyhnutných životných potrieb - nákup potravín, liekov, zdravotníckych prostriedkov a pomôcok, drogérie, krmív pre zvieratá, potreby pre zabezpečenie starostlivosti o zvieratá aj deti, doplnenie pohonných hmôt,
    • do čistiarne odevov, na kúpu novín a tlačovín, autoservisov, STK, záhradkárstva, opravovne obuvi,
    • hromadné podujatie, ktoré povolil Úrad verejného zdravotníctva,
    • výdajné miesta eshopov a iných obchodov,
    • do zdravotníckeho zariadenia na účel neodkladnej zdravotnej starostlivosti alebo plánovanú zdravotnú starostlivosť,
    • preventívna prehliadka,
    • cesta na PCR alebo antigénový test,
    • pohreb,
    • starostlivosť o blízku osobu alebo príbuzného,
    • venčenie možné do 1000 od bydliska,
    • dostavenie pred orgán činný v trestnom konaní v súvislosti s výkonom v trestnom konaní,
  • zákaz vychádzania mimo okres. V prípade pobytu do prírody vrátane individuálneho športu v rámci okresu sa v prípade Bratislavy považuje za okres územie Bratislavského samosprávneho kraja a v prípade mesta Košice sa za okres považuje územie okresov Košice I, Košice II, Košice III, Košice IV a Košice okolie,
  • od 8. marca sú povinné respirátory FFP2 v obchodoch a MHD, od 15. marca  následne vo všetkých interiéroch,
  • zvýšená kontrola protiepidemiologických opatrení príslušníkmi mestských polícií a obecných polícií,
  • zrušiť výnimku, ktorá povoľuje COVID-pozitívnym osobám vychádzať z domu na akýkoľvek účel (vrátane vstupu do predajní), okrem odôvodnenej návštevy lekára a lekárne,
  • umožniť nakupovanie v hodinách vyhradených pre dôchodcov aj zdravotne postihnutým osobám a ich sprievodu, na základe preukazu ZŤP a preukazu, asistenta,
  •  vyžadovanie striktného dodržiavania minimálnej plochy 15 metrov štvorcových na jedného zákazníka v predajni. 

Vyhradené hodiny pre seniorov od 9-tej do 11-tej hodiny stále ostávajú. Zároveň sa dôchodcom dôrazne odporúča, aby nakupovali vo vyhradených hodinách. V čase od 9:00 - 11:00 hodiny budú môcť po novom nakupovať aj zdravotne ťažko postihnuté osoby a ich sprievod. Predsedovia VÚC by mali zriadiť emaily, nonstop linku a webstránky na nahlasovanie nedostupnosti všeobecných lekárov.

"Tieto veci sú samozrejme zverejnené dávno. A bol by som veľmi nerád, aby sme týmto otvorili dvere nejakému všeobecnému hejtu lekárov a sestier v tomto odbore. A skôr by sme im mali byť za ich činnosť vďační," vyjadril sa predseda samosprávnych krajov Jozef Viskupič.

Predškolská a školská dochádzka bude umožnená deťom zamestnancov, ktorí musia chodiť do práce. Ide o žiakov v materských školách a na prvom stupni základných škôl. Títo zamestnanci a žiaci sa budú testovať dvakrát do týždňa samotestami. Samotesty sa majú distribuovať do domácností, pričom pozitívne výsledky sa budú overovať PCR testom.

Testovanie bude po novom povinné vo všetkých okresoch každých 7 dní. V tomto si vláda urobila po svojom, keďže vedci jej navrhovali aby sa testovalo, ale iba cielene. "Sme navrhli aktualizáciu stratégie testovania a v rámci nej sme navrhli zacieliť testovanie na osoby s príznakmi, na osoby v ohniskách a potencionálnych ohniskách ako sú pracoviská, fabriky, školy," zhodnotil biochemik Pavol Čekan. Vedci navrhovali aj to, aby k dodržiavaniu opatrení, ľudí motivovali vo forme benefitov. "Chceli sme zlepšiť dodržiavanie opatrení pomocou benefitov a to napr. tak, aby vláda zvýšila výšku a dostupnosť pandemickej PN a OČR," povedal Čekan. COVID-príplatok pre všetkých členov domácnosti v karanténe, vyššia PN či OČR sa do uznesenia vlády zatiaľ nedostali. Vraj sa ale o tom podľa ministerstva práce bude ešte rokovať. 

Cieľom opatrení je podľa schváleného dokumentu znížiť v nasledujúcich troch týždňoch, teda od 1. do 21. marca mobilitu, spomaliť šírenie infekcie, zamedziť importu nových variantov vírusu z rizikových krajín a zredukovať nárast hospitalizácií v nemocniciach. V prípade, že sa do 21. marca nedosiahne žiadaný efekt opatrení, začne podľa návrhu vedcov príprava na zavedenie tvrdého obmedzenia pohybu, zastavenie výroby a uzavretie krajiny. "Ak od tej stredy to začne platiť a naozaj to ľudia budú dodržiavať, a dôjde k poklesu mobility a poklesu PCR testov, tak naozaj môže za 3 týždne dôjsť aj k poklesu hospitalizovaných," dodal Čekan.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy