Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Kedy spoznáme nové opatrenia? Vláda mlčí, do médií ale prenikli neoficiálne informácie
Zdielať na

Kedy spoznáme nové opatrenia? Vláda mlčí, do médií ale prenikli neoficiálne informácie

Google News Button Sledovať správy

SLOVENSKO / Ani po štyroch dňoch rokovaní premiéra Igora Matoviča s odborníkmi nie sú známe opatrenia, ktoré by mali pomôcť zlepšiť pandemickú situáciu. Do médií sa dostal len akýsi neoficiálny návrh, čo by mohlo platiť od pondelka. Definitívny zoznam však musí potvrdiť vláda.

"Chvalabohu, že sa také stretnutie koná. Zajtra ešte bude trvať x hodín, čiže dokopy bude veľmi dobré, užitočné stretnutie," toto povedal premiér Igor Matovič v utorok s tým, že výsledky oznámia pravdepodobne v piatok. Neoznámili ich ani v sobotu, avšak účastníci rokovaní sa dohodli, že nebudú vynášať čiastkové informácie, ale všetko oficiálne predstavia, až keď to schváli vláda. A to bude zrejme v nedeľu. "Nechcem špekulovať, ale ak má čokoľvek platiť od pondelka, tak najneskôr v nedeľu by sme sa to mali dozvedieť," hovorí štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí Martin Klus (SaS). 

Médiá však získali neoficiálny zoznam opatrení, ktorého hlavným cieľom je počas prvých troch marcových týždňov znížiť mobilitu a spomaliť šírenie infekcie.

Medzi neoficiálny zoznam opatrení patrí:

  • testovať najmä samotestami - v školách, vo firmách
  • školy otvorené len pre deti ľudí, ktorí musia chodiť do práce
  • vychádzky do prírody len vo svojom okrese
  • nočný zákaz vychádzania
  • všeobecní lekári dostanú pokyny, ako sa starať o pacientov doma

Ďalšie opatrenia sa týkajú respirátorov FF2 a komunikácie s verejnosťou

Od 8. marca majú byť povinné respirátory FF2 vo všetkých obchodoch a v MHD, a od 15. marca vo všetkých interiéroch. Súčasťou nových opatrení by malo byť aj výrazné zlepšenie komunikácie s verejnosťou. Okrem iných odborníkov sa za to prihovára aj lekárka a epidemiologička Mária Avdičová. "Zjednodušiť a optimistickejšie viesť komunikáciu s obyvateľstvom tak, aby bolo motivované dodržiavať všetky opatrenia, ktoré chceme, aby dodržiavali," hovorí Avdičová.

Ak opatrenia nezaberú, má byť prísny lockdown 

Ak nové opatrenia nezaberú, republika sa má od 22. marca, až do konca veľkej noci zatvoriť, vrátane zastavenia výroby. Predseda parlamentu niečo také naznačil už vo štvrtkovej diskusnej relácii televízie JOJ na Hrane. "Možno, že by sme vedeli urobiť tvrdý lockdown okolo veľkej noci, že využijeme 5 dní voľna, k tomu ešte pridáme pár dní pracovných, a že by sme urobili 14-dňový, tam by sme to ako štát prežili," hovorí Boris Kollár 

Všetky tieto informácie sú zatiaľ neoficiálne, podstatné bude to, čo povie vláda.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy