Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Zberný dvor v Partizánskom museli zatvoriť. Počas triedenia našli použité antigénové testy
Zdielať na

Zberný dvor v Partizánskom museli zatvoriť. Počas triedenia našli použité antigénové testy

PARTIZÁNSKE / Zberný dvor v Partizánskom zatvorili. Dôvodom je nebezpečný odpad, ktorý našli tamojší pracovníci medzi plastami. Z vreca sa na triediacu linku vysypali použité antigénové testy. Priestor okamžite opustili a na miesto privolali hasičov a policajtov. Tí teraz pátrajú, kto tam použité testy vyhodil.

Počas triedenia odpadu našli zamestnanci použité antigénové testy. "Po zistení, že sa na triediacej linke nachádzajú antigénové testy sme zastavili prevádzku," hovorí konateľ Technických služieb v Partizánskom Tibor Kudela. "Bol som šokovaný, ako sa mohol niekto nájsť, odhodiť testy do plastového odpadu," hovorí primátor Partizánskeho Jozef Božik. 

Plastový odpad sem doviezlo auto z okolitých obcí

Antigénové testy sa vysypali z vreca. "Odpad je vysypaný po celom priestore," hovorí Kudela. "Boli tých testov stovky," hovorí Božik. "Antigénové testy patria pod nebezpečný odpad, a ten sa nemá vyhadzovať medzi plastový odpad," hovorí Kudela. "Týmto správaním ohrozili životy zamestnancov, ktorí pracujú na zbernom dvore," hovorí Božik. 

Odkiaľ použité antigénové testy pochádzajú vyšetruje polícia

"Vyšetrovateľ z Partizánskeho začal trestné stíhanie vo veci neoprávnené nakladanie s odpadmi. Daná vec je v štádiu šetrenia," informuje hovorca KR PZ Trenčín Pavol Kudlička. "Nebude ťažké vypátrať páchateľa. Každá MOM-ka musí mať preukázané, s kým má zmluvu na likvidáciu odpadu," informuje ústredný riaditeľ Kancelárie ZMOS Michal Kaliňák.

Podľa odborníka na samosprávu sú ceny za likvidáciu použitých testov pomerne vysoké, a to mohol byť dôvod takéhoto konania. "Chcel evidentne ušetriť," hovorí Kaliňák. Mestu Partizánske však narobil problémy. Zberný dvor museli zatvoriť. "Ohrozil nielen životy, ale musíme celé toto miesto dezinfikovať, a zároveň pripraviť aj ďalšie spracovanie tohto odpadu, jedná sa o odpad, ktorý bol do značnej miery kontaminovaný," informuje Božik. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy