Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Krajčí povolil použitie Sputnik V. Pri podaní vakcíny preberá plnú zodpovednosť lekár
Zdielať na

Krajčí povolil použitie Sputnik V. Pri podaní vakcíny preberá plnú zodpovednosť lekár

BRATISLAVA / Minister zdravotníctva Marek Krajčí už povolil použitie ruskej vakcíny Sputnik V. Dokument z Univerzitnej nemocnice L. Pasteura Košice zverejnil rezort na svojej webovej stránke. Minister v ňom povolil terapeutické použitie 200-tisíc balení vakcíny. Povolenie platí od pondelka 1. marca do konca augusta.

Tak, ako pri podaní každého neregistrovaného lieku, ktorý ministerstvo zdravotníctva umožňuje podať pacientovi na výnimku, aj v prípade vakcíny Sputnik V preberá plnú zodpovednosť lekár. Uviedla to hovorkyňa rezortu Zuzana Eliášová. Ako doplnila, ministerstvo zdravotníctva vydá ročne niekoľko stoviek výnimiek na neregistrované lieky pre ľudí, ktorí bojujú o život alebo vyčerpali všetky možné dostupné varianty na liečbu.

"V prípade vakcíny Sputnik V minister zdravotníctva SR v plnej miere dodržal ustanovenie zákona o liekoch a zdravotníckych pomôckach. Faktom zároveň je, že záujemcovia o očkovanie vakcínou budú potvrdzovať, že vedia, že ide o vakcínu bez schválenia v Európskej liekovej agentúre,“ doplnila hovorkyňa ministerstva zdravotníctva.

Vakcína sa bude na Slovensku používať na základe výnimky, ktorú pre neregistrovaný liek udeľuje minister zdravotníctva. V spolupráci so Štátnym ústavom pre kontrolu liečiv sa preverí šarža a následne sa oznámi, kedy sa začne oficiálne očkovanie.

Ministerstvo zdravotníctva

Zodpovednosť by malo niesť ministerstvo, a nie lekár, odkázal známy lekár

"Nie je to fér, bežne pri neregistrovaných liekoch, ak lekár sa rozhodne takýto neregistrovaný liek podať pacientovi, tak oficiálne požiada ministerstvo o výnimku, ale tuto rozhodlo Ministerstvo zdravotníctva, z tohto dôvodu nemôže prenášať zodpovednosť na lekára, keďže lekár nemá žiadne informácie o tej vakcíne, lebo neprebehla registráciou," hovorí lekár a člen Ústredného krízového štábu Peter Visolajský. 

Musí sa upraviť legislatíva a dodať potrebná dokumentácia k vakcíne. Časť odborníkov je jednoznačne za použitie neregistrovanej vakcíny.

Známy biochemik by sa neregistrovanou vakcínou zaočkovať nedal

"Pretože žijem v Európskej únií a tu platia pravidlá EÚ, jedno z nich je dať sa zaočkovať schválenou vakcínou," hovorí biochemik Pavol Čekan. 

Prezidentka dnes upozornila, že ani naša inštitúcia, ktorá je garantom kontroly liečiv, stále nemá dokumentáciu na to, aby posúdila bezpečnosť vakcíny. "Stretla som sa dnes s riaditeľkou Štátneho ústavu na kontrolu liečiv Zuzanou Baťovou, ktorá opätovne skonštatovala, že očkovanie neregistrovanou a nepreverenou vakcínou považuje za veľmi rizikové," uviedla v FB statuse prezidentka Zuzana Čaputová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy