Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Mnohí dôchodcovia sa na východe Slovenska vakcín boja. O niektorých rozhoduje rodina
Zdielať na

Mnohí dôchodcovia sa na východe Slovenska vakcín boja. O niektorých rozhoduje rodina

BRATISLAVA / Na Slovensku sa očkujú aj seniori v zariadeniach sociálnych služieb. Niektorí očkovanie odmietajú, iní to ale berú s humorom.

Seniorov v zariadeniach sociálnych služieb na Hornom Zemplíne sa na očkovanie pripravujú, no zároveň priznávajú, že z neho majú veľké obavy. 

"Keď sa ich pýtame, tak vypúlia oči, že čo my od nich vlastne chceme. Sú v prvom rade obavy z toho, že po očkovaní môžu zomrieť," povedala riaditeľka Domova pokojnej staroby v Snine Jarmila Sivčová.

Dilema rodiny



Mnohí seniori nad 85 rokov majú hneď niekoľko diagnóz. Nezriedka trpia aj stareckou demenciou. Vtedy je v prípade očkovania rozhodujúci postoj rodiny.  "Väčšia časť našich prijímateľov má aj pridružené choroby. Budeme to konzultovať s lekárom a s rodinnými príslušníkmi u tých, ktorí sa nevedia k očkovaniu vyjadriť," uviedla riaditeľka DSS Rokytov Diana Čičváková.

Práve v týchto dňoch riaditelia zariadení sociálnych služieb kontaktujú príbuzných a zúsťujú záujem o očkovanie. Rodiny majú o svojich blízkych strach a vedenie musí odpovedať na mnohé otázky. "Keď sa niečo stane po očkovaní, kto preberá zodpovednosť? Rodina sa to pýta: Zaočkujete sa a môj otec zomrie, kto nesie právnu zodpovednosť?" pýta sa Sivčová.

Z troch okresov na Zemplíne sa zatiaľ veľa seniorov na očkovanie neprihlásilo. "Aktuálne evidujeme vyše 50 záujemcov o očkovanie s vekom nad 85 rokov. Ide o seniorov zväčša z okresu Humenné, ale nahlásení sú aj seniori z okresu Snina a Medzilaborce," informovala hovorkyňa siete nemocníc Jana Fedáková.



Očkovalo sa aj v domove seniorov v hlavnom meste, kde je vek klientov od 90 rokov vyššie a to z jediného dôvodu.
Dom seniorov je unikátnym zariadením členov židovskej komunity, ktorí prežili holokaust.

"Dnes sme zaočkovali štyridsať klientov a dvadsať zamestnancov. V podstate je záujem o vakcináciu  u všetkých zamestnancov," uviedol riaditeľ zariadenia Richard Duda.

Všetci, čo znamená, že zaočkovaná bude aj najstrašia klientka, ktorá má 105 rokov. Zo Slovenska bola deportovaná v prvom ženskom transporte z Popradu. "Dáva nám to šancu, že v priebehu pár týždňov sa ľudia budú môcť vrátiť do normálneho života, po ktorom veľmu túžia," dodal Duda.

Neočkujú všetkých


"My sme samozrejme triedili koho zaočkujeme. Neočkujú sa tí, ktorí majú infekty dýchacích ciest, alebo zápaly močového ústrojenstva," vysvetlil uznávaný infektológ Pavol Jarčuška počas očkovania. Očkovanie odporúča napriek vysokému veku a pridruženým ochoreniam všetkým seniorom, ale pristupovať k očkovaniu u vyšších ročníkov treba individuálne. "Všímame si predovšetkým poruchy krvného zrážania pretože takou najčastejšou nežiadúcou príčinou, ktorá môže byť závažná môže byť porucha zrážania krvi aj s následnou embolizáciu," objasnil Jarčuška.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy