Skoro jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Rozhovor s Andrejom Dankom: Na Sputniku som robil štyri týždne, s Ficom by sme si nikdy neodkazovali, že sme idioti
Zdielať na

Rozhovor s Andrejom Dankom: Na Sputniku som robil štyri týždne, s Ficom by sme si nikdy neodkazovali, že sme idioti

Zdroj: noviny.sk

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Bývalý šéf parlamentu a predseda SNS Andrej Danko v rozhovore tvrdí, že na Sputniku pracoval štyri týždne. Podľa jeho slov, aj napriek nezhodám, by si s Ficom nikdy neodkazovali, že sú idioti. V článku sa dozviete aj to, či by išiel znova do koalície so Smerom.

To, že vakcína Sputnik mieri na Slovensko ste informovali ako prvý už včera (rozhovor bol nahrávaný v pondelok, Andrej Danko informoval o Sputniku V v nedeľu, pozn. red). Ste taký prorok alebo odkiaľ ste to vedeli?

Keď na niečom robíte štyri týždne a sledujete tento proces od počiatku a snažíte sa ho vyvolať, tak máte dosť veľké zadosťučinenie, keď sa to blíži. Bol som rád, že predseda vlády dodržal termín, ktorý sa mu podarilo vybaviť, pretože ak by do minulého piatku Slovensko nepristúpilo k možnosti odberu tejto látky, tak by sme neboli medzi štátmi, ktoré to šťastie budú mať. Treba si uvedomiť, že zatiaľ sme len dva štáty v Európe. Sme druhý štát po Maďarsku. Musím povedať, že toto všetko vzniklo z osobných väzieb a najmä iniciatívy z Ruskej strany po návšteve maďarského ministra Pétra Szíjjártá, kedy som bol kontaktovaný pánom Manturovom, aby sme niečo robili. Snažil som sa opakovane vydávať správy, komunikovať, kontaktovať aj príslušného ministra Richarda Sulíka a dnes musím povedať, že to stálo za to.

Takže viac menej to celé vzniklo, že ten záujem bol zo samotnej Ruskej strany, ktorá nám chcela nejakým spôsobom pomôcť alebo ako to presne bolo?

Celá moja iniciatíva vznikla tak, že som v pravidelnom kontakte s príslušným ministrom, pretože máme osobné priateľské vzťahy a po návšteve maďarského ministra ho mrzelo, keďže nie som v štátnej funkcii, že nemôže pomôcť Slovensku. Snažil som sa následne vyvolať celospoločenskú diskusiu na túto tému. Ak si všimnete aj moje vyjadrenia, presne a jasne som hovoril, že je potrebné kontaktovať príslušného ministra, pretože som mal informácie, že ak nestihneme túto prvú várku, tak sa tento rok už ku Sputniku nemusíme dostať.

Ak tomu dobre rozumiem, vy ste tieto informácie posunuli pánovi Sulíkovi?

Pána Sulíka som kontaktoval a požiadal som ho, aby kontaktovali pána Denisa Manturova. Dva týždne po mojej prvej iniciatíve sa tak aj stalo. Nasledovala tlačová konferencia Igora Matoviča, ako ťažko rokuje a rokuje o výrobe, takže som znova verejne vyhlásil, že o výrobe sa nerokuje ale rokuje sa o dodávke látky a určite nie v objemoch aké on sám vyhlásil. Potom som čakal, či predseda vlády dodrží svoje slovo, ktoré dal ruskej strane. Vypýtal si tri dni na rozhodnutie, dostal týždeň aj na základe našej intervencie a v piatok sa musel definitívne rozhodnúť.

Akým spôsobom sa máme vysporiadať s tým, že Sputnik nie je registrovaný Európskou liekovou agentúrou?

Veľmi ľahkým spôsobom, pretože Sputnik je registrovaný takými vyspelými štátmi, ktoré si dôsledne pozreli celý proces. Jednak proces samotnej výroby a samotných účinkov. Hádam si nikto na svete nemyslí, že vyspelé štáty, ktoré môžete nájsť na webe by si dovolili Sputnikom očkovať svojich blízkych bez toho, aby látka bola bezpečná.

Viacerí odborníci, s ktorými som sa rozprával, nespochybňuje kvalitu či účinnosť tejto látky ale skôr majú problém, že tam chýba Euroštempel .

To je len rozprávka súčasnej doby. Takých liekov, ktoré nemajú ako vy hovoríte Euroštempel“, je veľmi veľa na Slovensku. Slovensko je ešte stále samostatný a suverénny štát a v tejto situácii v akej sme je zázrak, že vôbec fyzicky budeme mať túto očkovaciu látku. Verím že sa podarí získať aj čínsku očkovaciu látku a tí, ktorí hovoria že majú dobré vzťahy v Spojených štátoch, tak vybavia to čo my v SNS v Rusku.

Vy sa osobne ako pozeráte na ten systém preferencií, kto má byť prednostne očkovaní, pretože je tam tá kritika, že sa zabúda na dôchodcov.

Vnímam to ako absolútny chaos. Na Slovensku doplácame na to, že nemáme žiadne systémové opatrenia a nemá to žiadne pravidlá. Začalo to nešťastným očkovaním pani prezidentky a pokračovalo to papalášskym očkovaním iných predstaviteľov štátu. Myslím si, že v prvom rade mali byť očkovaní starší ľudia nad 74 rokov. Na Slovensku ich je tuším 350 tisíc, opravte ma ak sa mýlim. V prvom rade by mali očkovať tieto zraniteľné a rizikové skupiny.

Momentálne ste mimoparlamentná strana, živo na facebooku komentujete aktuálne dianie. Ako vnímate svojho nástupcu?

To je asi na väčší rozhovor. Hovorí sa, že kto seje vietor, žne búrku a oni žnú už tornádo.

Predseda Smeru Fico, tak isto právnik ako vy, nazval pre naše Noviny súčasnú vládu dvojslovne Annus horribilis. Vy s tým súhlasíte?

V prvom rade by som povedal, že my sa v SNS zameriavame na seba. Matoviča, Sulíka a Kollára sme mohli mať ako partnerov vo vláde v roku 2016. To, čo sme verejne hovorili akí sú, dnes vidí národ reálne. Pretože títo ľudia musia prijať zásadné rozhodnutia a vidia aj ich charakterové vlastnosti. Hovoril som že ľudia, ktorí vzišli z takých politických strán, ktoré sú len z pár ľudí, nemôžu potom pri styku so štátnou mocou vedieť rozhodovať aj konať aj v prospech ľudí, ktorí ich nevolili. Nepamätám si takú negatívnu a nevraživú atmosféru a to už tu bolo pár premiérov… a nepamätám si ani takú ignoráciu opozície, pretože ak ste predsedom vlády a máte to šťastie od Boha, tak musíte pomáhať aj ľuďom, ktorí nemusia mať taký názor ako vy. Táto arogancia, ktorú Igor Matovič predstavuje, musím povedať, že je to systém jeho existencie a žitia tak, tá nepatrí na premiérsky post.

Skôr do opozície…

Igor Matovič je dobrý krikľúň, ale asi zlý premiér a na to myslím Tomáš Gariggue Masaryk hovoril, že rozčílení není program.

Keď si spomínam, vo vláde s Robertom Ficom, pokiaľ viem došlo len k jednému rozkolu, keď myslím mali krízu v roku 2017. Ako teraz vy vnímate trenice medzi premiérom a vicepremiérom Sulíkom?

Kríza, o ktorej hovoríte, keď som vypovedal koaličnú zmluvu nebola osobná. Bola o tom a uvediem príklad, že som sa vracal z Maďarska zo služobnej cesty a napríklad som mal v hlave obedy zadarmo. Nato mi smerácky minister financií povedal, že obedy zadarmo nemôžu byť, lebo nemáme financie. Potom sa čuduj sa svete stalo, že oznámil obedy zadarmo. Boli to hodnotové boje. Chcel som rekreačné poukazy, chcel som paušálne výdavky a keďže sme boli vo vláde, tak tu malú SNS Smer ignoroval. Zo začiatku nechceli absolútne pre naše rezorty zabezpečovať financie a chceli, aby práve ich rezorty napredovali. Bol to úplne iný boj. Veľa krát sme sa hádali o podstate, ako pomáhať ľuďom. Fico chcel minimálnu mzdu nastavenú ako automat. My sme chceli minimálny dôchodok ako automat. Neviem si však predstaviť, že by sme si odkazovali jeden druhému, že sme idioti alebo že jednoducho by to tak fungovalo tak, ako to funguje teraz. Keď sa ma pýtate na Borisa Kollára vždy hovorím, že ak by som havaroval s krásavicou a písal transexuálovi tak ma zožerú.

Keď ste spomínali že s pánom Ficom ste si nedávali nejaké verejné odkazy, ako ste sa bavili interne? To ste si nenadávali?

Samozrejme, že sme si aj povedali tvrdé slová a nebolo to vždy ľahké. Z jednej koaličnej rady som aj odišiel, keď mi nechceli priznať 60% paušálne výdavky a zrušenie koncesionárskych poplatkov. To bola prvá taká trma vrma. Odišiel som, buchol som dverami a pár týždňov sme si nedvíhali telefóny. Nebolo to ľahké, ale vždy to potom dospelo k tomu, že sme si uvedomovali svoju zodpovednosť. Ja som si tiež neželal, aby Smer vládol sám v roku 2012 – 2016. Keď vládne jedna strana je to veľmi zlé. Tiež som nesníval o tom, že budem sedieť s Bugárom a Ficom a to neboli ľahký politický súperi. Samozrejme som musel bojovať o pozíciu SNS aj ako mladý človek s takýmito matadormi a tak vôbec pre rezorty niečo dosiahnuť. Boli to ťažké obdobia a ťažké hádky. Zažil som ťažkú manipuláciu zo strany Smer, keď jeden smerák vás hladká a druhý presadzuje svoje. To by bolo na dlhšiu reláciu, keby som vám chcel niektoré príbehy viac opísať ale určite by som nikdy verejne nepovedal ani Pellegrínimu, ani Ficovi, že sú idioti.

Teraz s odstupom času, nie ste prvá strana, ktorú dá sa povedať Robert Fico vysal, stalo sa to aj jeho predošlej vláde. Stalo sa to vlastne opakovane vám ako SNS. Nebola to chyba? Čo ste mali robiť aby sa tak nestalo?

SNS vysali niekoľko krát. Aj Robert Fico. Teraz sa to dostalo do úplnej roviny. Fico, Danko, Bugár bojovali a vysal nás Pellegrini, ktorý sa mohol v regiónoch spokojne usmievať a tváriť sa, že sa nič nedeje, pretože mal komfort v národnej rade. Je to na veľkú analýzu čo sme mali robiť inak. Nemal som na všetko reagovať. Nemal som ukazovať svoje ľudské emócie. Nebol som komunikačne pripravený. Prišiel som zo súkromnej sféry, môžete sa so mnou baviť o výdavkoch, odpisoch, o daniach, ale nebol som pripravený na politické intrigy a už vôbec som nebol pripravený na politické herectvo. V podstate v politike sú ľudia, ktorí majú desiatky percent a v živote nič neurobili len sa usmievajú a majú vysoké percentá. Keď nič nerobíš, tak nepokazíš.

Robert Fico s vami hral hry?

Samozrejme. Smer je politická strana, ktorá má svoje štruktúry a niekedy hral so mnou Fico hry, no keď som sa niečo naučil začal som hrať hry aj ja.

Keď opomeniem pandémiu, tento rok bol aj rokom zatýkania. Tie väzby sú väčšinou na stranu Smer a nominantov Smeru, každopádne je tam v niektorých prípadoch spomínaná aj SNS a pán Kvietik je s vami spájaný dlhoročne, teda so SNS. Vy nemáte nejaké obavy?

Ja som sa jasne vyjadril, že každá udalosť musí byť prešetrená. Ako politik môžem mať obavy z toho ako komunikujú tí, ktorí majú moc. Ako si robia určité statusy na facebooku a ako sa vyhrážajú. Sám som zažil v lete politický tlak a vyhrážky, ak sa rozhodnem pokračovať v politike, tak ma to bude mrzieť. V každom prípade čas ukáže skutočnú pravdu. Veci, ktoré treba vyšetriť musia byť vyšetrené. Ale reálne vidím aj politizáciu činnosti súdu a prokuratúry, ktoré by nemali konať pod tlakom. Samozrejme, že sa vyjadrím ku každej veci, ktorá bude vyšetrovaná alebo, ktorú život prinesie ale ako predseda Národnej rady som sa snažil zodpovedne vykonávať túto funkciu a verím, že SNS urobila pre Slovensko veľa.

Po ďalších voľbách, či už budú o štyri roky alebo možno aj skôr, vráti sa SNS do parlamentu? Alebo máte nejaký svoj plán?

V prvom rade musíme pracovať a SNS musí otvárať nové témy, ukazovať že sa oplatilo bojovať v rôznych oblastiach. Či už to boli živnostníci, učitelia alebo vojaci. Mohol by som vám tu urobiť veľký odpočet toho, čo sme tu urobili, ale ľudia radšej počujú to čo urobíme. Musíme urobiť nový program a čo bude ďalej rozhodne Boh a voliči a my to budeme musieť prijať.

Vidím že máte nový vizuál. Kam ním smerujete?

Desiatky rokov tu boli niektoré veci rovnaké. A my sme ukončili takú etapu, takej obrody, keď som sa stal mladý predseda a mal som pri sebe starších kolegov. Teraz sme spravili nové vedenie, sú tam skúsení starostovia a primátori aj ekonómka mladá a takisto aj mladá učiteľka. To znamená z rôznych profesií aj z rôznych regiónov. Tento slogan má dať jasný odkaz slúžiť a pracovať pre národ komunikačne. To je tá hlavná úloha SNS a hlavná úloha mňa ako predsedu je poučiť sa z toho obdobia a povedal som tú vetu v minulom rozhovore, že v jednej knihe som čítal, že nie si ani prvý ani posledný človek, ktorý v živote padne, ale pokús sa, aby si bol jeden z mála, ktorý opäť vstane. A to je vlastne slogan, ktorým sa chcem riadiť do najbližších parlamentných volieb. 

Po tom všetkom, čo ste si prežil, ste ochotný ísť do koalície s Robertom Ficom? 

O koalíciách sa patrí rozprávať vtedy, keď budeme mať stabilné percentá a budeme sa môcť rozprávať, ako ďalej so Slovenskom. V každom prípade je komické, keď dnes Peter Pellegrini povie na 20-ročného tútora, že nikdy nepôjde s Robertom Ficom a myslím si osobne, že to pravda nie je. Mne dovoľte dnes ten luxus, že sa vám nevyjadrím, pretože to chce čas. A hovoril som, že politické karty budú o tri roky podľa mňa rozdané úplne inak. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy