Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Lekár Peter Visolaský: Minister zdravotníctva sa rozhodol kúpiť Sputnik, mal by niesť zodpovednosť za očkovanie
Zdielať na

Lekár Peter Visolaský: Minister zdravotníctva sa rozhodol kúpiť Sputnik, mal by niesť zodpovednosť za očkovanie

Zdroj: SITA

BRATISLAVA / Lekár Peter Visolajský je členom Ústredného krízového štábu a lekárom na detskom oddelení v Nitre. Od začiatku pandémie na Slovensku bojuje v prvej línii. Zároveň je aj predsedom Lekárskeho odborového združenia. V rozhovore hovorí o tom, čo si myslí o rozhodnutí ministra zdravotníctva, že za očkovanie Sputnikom V má niesť zodpovednosť lekár, ktorý látku pichne. Vysvetľuje aj to, ako prebieha klinická štúdia a že ide o obrovský morálny hazard.

Ako vnímate to, akým spôsobom bolo povolené použitie Sputnika. Podľa toho, čo zatiaľ vieme, čo bolo zverejnené na stránke ministerstva? 

Je to veľmi neštandardné zdôvodnenie, kde pán minister celú zodpovednosť na podávanie vakcíny Sputnik a nežiadúce účinky delegoval na lekára, ktorý vakcínu podáva. Je to neštandardný postup a nie je to fér. Bežne pri neregistrovaných liekoch, ak sa lekár rozhodne neregistrovaný liek podať pacientovi, pretože predpokladá, že by mu mohol pomôcť, tak oficiálne požiada ministerstvo o výnimku a minister môže udeliť túto výnimku Vtedy zodpovednosť preberá daný lekár, ktorý žiada liek podávať. To je v poriadku. Ale tu rozhodlo ministerstvo zdravotníctva aj pán premiér o nákupe tejto vakcíny, ktorá nie je registrovaná a z tohto dôvodu nemôže prenášať zodpovednosť na lekára, ktorý to bude podávať. Lekár nemá žiadne informácie o vakcíne, keďže neprebehla registráciou a my naozaj o tej vakcíne nemáme žiadne štúdie bezpečnosti a účinnosti. Nevieme poriadne zloženie, takže za to naozaj nemôže preberať zodpovednosť lekár, ktorý to bude podávať. Lebo to nie je jeho rozhodnutím a nemá k tomu dostatok informácií. 

Myslíte si, že, ak to takto ostane, nájde sa lekár, ktorý bude ochotný za takýchto okolností podať tú vakcínu? 

Myslím, si že to skôr bude rarita. Samozrejme, sú lekári, ktorí sa nájdu, ale určite to nebude široko rozšírené. Naozaj, nemôžeme za to preberať zodpovednosť, keď nemáme dostatok informácií. Nebolo by to zodpovedné ani voči mojim pacientom, aby som takto postupoval. Ja im musím poskytnúť všetky informácie k danej liečbe a k danému lieku. Potom za to môžem preberať zodpovednosť, ale my tie informácie nemáme. 

Ako by ste vy navrhovali, aký bol najideálnejší spôsob? 

Ja chápem výnimočnosť situácie, zomiera nám tu vyše sto ľudí denne na koronavírus, že je to bezprecedentná situácia a tá si vyžaduje neštandardné riešenia. Tomuto rozumiem, rozumiem, že máme málo vakcín a jediným východiskom z pandémie je očkovanie, ale ak pristúpime na takéto neštandardné riešenia, ak sa tak rozhodol pán minister a pán premiér, tak potom nech tú zodpovednosť nesie ministerstvo zdravotníctva. To nemôže byť delegovaní na jednom človeku, ktorý bude vakcínu pichať. Ak sa takto minister rozhodol, mal by prebrať aj zodpovednosť. Nemôže spraviť takéto vážne rozhodnutie a zodpovednosť dať na daného lekára v nejakom mestečku alebo okrese. 

Vy ste už zaočkovaný, ale keby ste nemali inú možnosť ako Sputnik, dali by ste sa zaočkovať? Vám ako lekárovi stačia informácie, ktoré napríklad boli v Lancete?

Ja mám veľmi kladný prístup k vakcínam. Dávam sa pravidelne očkovať, pretože to pokladám za veľký prínos oproti rizikám. V tomto smer by som naozaj zvažoval očkovanie, ale zase som za dodržiavanie pravidiel a je tu veľký problém, že my potrebujeme dôveru k očkovacím látkam. Nemôžeme si teraz v tejto situácii, v pandémii, aby sme dôveru ľudí  k očkovacím látkam narušili a preto mi nepríde adekvátne, aby sme tu experimentovali a zbavovali sa zodpovednosti. Hlavne za takýto postup. Ja by som Sputnik nechal, keďže nie je registrovaný, len pre tých ľudí, ktorí si to vyslovene prajú a sú plne informovaní, že vakcína neprešla registráciou a bežným schvaľovacím procesom. A malo by to byť na vlastné riziko a keď to schválilo ministerstvo, tak by pán minister mal za to prebrať zodpovednosť. 

Viete si predstaviť, že by to išlo v rámci tretej fázy klinického skúšania? To znamená, že sa podávajú vakcíny, ktoré ale nie sú reálne účinnými vakcínami a môže vzniknúť placebo efekt. 

Klinické skúšania majú veľmi jasné a striktné danosti, ako to má vyzerať. Tam musí byť skupina ľudí, ktorí dostanú očkovaciu látku a potom musí byť rovnaká skupina, ktorá dostane "nazvané" očkovaciu látku, ale pri tom je to nejaká neškodná látka, ktorá nič nespôsobí, to je takzvané placebo. Samozrejme tieto dve skupiny o tom nevedia, ktorá skupina akú látku dostala a takto prebieha štúdia. To v tejto situácii vyzerá ako veľký morálny problém, aby sme istej skupine dávali len nejakú neúčinnú látku a skúmali, či zaberie, nezaberie. Ak sa takýto človek nakazí, respektíve infikuje koronavírusom a skončí nedajbože v nemocnici alebo v nejakom vážnom stave, tak je to obrovský morálny problém, aby sme takto tú látku testovali. Neviem si celkom predstaviť takúto klinickú štúdiu vakcíny Sputnik na Slovensku, pretože tá má svoje jasné kritériá a tam sú dosť veľké morálne problémy. Pri týchto klinických štúdiách sa ľudom, ktorí podstúpia dobrovoľne klinickú štúdiu, sa riziko kompenzuje finančne, vysokými finančnými čiastkami. Neviem si veľmi predstaviť, ako by to ministerstvo zabezpečilo, aby to spĺňalo charakteristiku klinickej štúdie. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy