Polojasno
13°
Bratislava
Valér
18.4.2024
Peter Sabaka: Nedokážeme určiť, ako sa bude britská mutácia šíriť medzi deťmi. Učitelia sú určite ohrození
Zdielať na

Peter Sabaka: Nedokážeme určiť, ako sa bude britská mutácia šíriť medzi deťmi. Učitelia sú určite ohrození

BRATISLAVA / Lekár Peter Sabaka pracuje na infektologickej klinike na bratislavských Kramároch. Od začiatku pandémie je v prvej línii, stará sa o pacientov s ochorením Covid-19. V rozhovore sa dozviete, že v nemocniciach pribúdajú aj deti, vakcíny od astra-zenecy sa netreba báť a ako sa po očkovaní zdravotníkov zmenila situácia v nemocniciach.

Poďme sa najskôr venovať medikom. Vieme, že aj vysoké školy skutočne vzdelávajú dištančne. Nie je to práve v prípade medikov veľké riziko, môže to mať nejaké dopady?

Samozrejme, pri štúdiu medicíny je naozaj esenciálny kontakt s pacientom. Teda medici, ktorí sa momentálne vzdelávajú dištančne, sú o ten kontakt ochudobnení, a teda ich vzdelanie nemusí byť také kvalitné, ako si ho pamätám trebárs ja.

Môže to mať až taký význam, že bolo by možno bolo na mieste uvažovať o nejakom anulovaní ročníka a opakovaní niektorých vecí?

No, dúfam, že až k anulovaniu ročníka by nemuselo dôjsť, to by asi bolo veľmi zlé. Mali by sa k tomu ale asi vyjadriť kompetentnejší.

Viete povedať,  v ktorej fáze je naozaj nevyhnutné, aby študent medicíny už mal skutočne ten reálny kontakt? Možno sa to týka iba niektorých vybraných odborov alebo ročníkov...

V tých prvých ročníkoch to viac-menej nevadí, lebo vtedy sa učí hlavne teoretická medicína a predklinické predmety. Problém by to mohol byť v piatom - šiestom ročníku, keď už medici zvyknú tráviť veľa času v nemocniciach, v kontakte s lekármi a pacientmi. A obzvlášť v tom šiestom ročníku, kde sú také dlhé predštátnicové praxe na klinikách, to samozrejme chýba najviac.

Poďme ku školám. Ako vnímate rozhodnutie, že je možné regionálne otvárať školy a škôlky? Do akej miery alebo od čoho závisí, či je to v tejto situácii bezpečné?

Z otvorenia škôlok a škôl určite pramenia isté riziká. Zatiaľ veľmi nevieme, o koľko je anglická mutácia - alebo B.1.1.7 variant - prenosnejší medzi deťmi.  Predpokladáme, že je, ale nevieme presne nakoľko a nevieme ani povedať, ako sa to prejaví na epidemiologickej situácii. V každom prípade vieme, že otvorenie škôl je jednoducho priorita, pretože deti potrebujú vzdelanie a keď ho dostávajú len dištančnou formou,  samozrejme tovnie je ono. Môžeme ich pripravovať o budúcnosť, čo je samozrejme veľmi veľmi zle. Otvoriť školy je teda priorita. Je však dôležité, aby sme to spravili čo najbezpečnejšie. K tomu, ako často je potrebné testovať, by sa asi mali vyjadriť epidemiológovia, aj akou formou testovať, ale zrejme najvhodnejšie sú metódy, ktoré tie deti nejako výrazne neobťažujú, napríklad to kloktanie alebo testy zo slín.

Vy v nemocniciach teda vnímate, že sa britská mutácia šíri rýchlejšie?

Ťažko zatiaľ povedať,  ako je to medzi deťmi,  ale v každom prípade cítime, že britská mutácia sa šíri omnoho rýchlejšie. Vidieť to na tom, že napriek pomerne tvrdému lockdownu - hoci niektorí ľudia ho nedodržiavajú, inak by to bolo ďaleko lepšie  - máme nemocnice stále plné. Teda áno, je pravda, že ten britský kmeň sa šíri omnoho omnoho viac. Avšak medzi mladými ľuďmi sa šíril veľmi efektívne aj ten pôvodný. Opakujem však, že je ťažké povedať, ako je to medzi deťmi, to zatiaľ nevidíme, keďže školy sú zavreté.

Predsa len - je viac detí v nemocniciach?

Momentálne je viac detí v nemocniciach než bolo, ale je aj celkovo viac pozitívnych. Takže ťažko povedať, či je to nejaký signifikantný rozdiel.

Do akej miery je nástup do školy rizikom pre učiteľa?

Keďže učiteľ by sa mohol nakaziť od detí, ak by sa tam toto ochorenie začalo šíriť,  sú v tomto smere učitelia  ohrozená skupina, a preto je veľmi správne, že ich zaradili v rámci očkovania do vyššej kategórie. Je naozaj dôležité, aby sme ich zaočkovali čo najskôr.

Učiteľom sa ale nie celkom pozdáva,  že budú zaočkovaní AstraZenecou. Je naozaj taký rozdiel medzi vakcínami?

Medzi RNA vakcínami a AstraZenecou je istý rozdiel v účinnosti, pokiaľ ide o prevenciu akéhokoľvek ochorenia. Áno, mRNA vakcíny fungujú trošku lepšie, pokiaľ ide o prevenciu ľahkého ochorenia. Na druhej strane, aj AstraZeneca chráni pred stredne ťažkým a ťažkým ochorením. Ak by som teraz ja mal možnosť nechať sa zaočkovať vakcínou AstraZeneca a nemal by som možnosť dostať mRNA vakcínu, určite by som súhlasil s vakcínou od AstraZeneca, pretože ma to do vysokej miery chráni pred tým, aby som sa vôbec nakazil. Máme dôkazy, že aj AstraZeneca dokáže zabrániť tomu, že sa človek nakazí a toto ochorenie ďalej šíri. Takže jednak znížim pravdepodobnosť, že sa nakazím a že budem šíriť ochorenie a nakazím svoje okolie. A takmer na sto percent alebo dokonca aj stopercentne sa uchránim pred vznikom ťažkého ochorenia a pred tým, aby som musel ísť do nemocnice. Ak by som teda teraz mal možnosť dať sa zaočkovať AstraZenecou alebo ničím, rozhodne beriem vakcínu od firmy AstraZeneca.

Poďme ešte do nemocníc… Vieme, že situácia bola taká, že pacientov prevážali z Bratislavy do Galanty. Aká je aktuálna situácia - ako ste na tom kapacitne z hľadiska lôžok i personálu? 

V Bratislave sa momentálne o pacientov s Covid-19 staráme takmer vo všetkých nemocniciach. V podstate vo všetkých nemocniciach Univerzitnej nemocnice Bratislava a tiež v Národnom ústave srdcovo-cievnych chorôb, v Centre intervenčnej neurádiológie a endovaskulárnej liečby aj v iných nemocniciach. Ich kapacity naozaj sú využité takmer na sto percent a ak ich chceme zvyšovať, museli by sme červené oddelenia rozširovať.

Cítite, že by sa to, ako hovoria v niektorých iných nemocniciach, napríklad v Nitre, zlepšovalo…?

V Bratislave sa to zatiaľ asi len zhoršuje a zrejme je za to zodpovedný práve ten B.1.1.7 britský variant.

Vy už ste zaočkovaný. Ako personál - cíti väčšina úľavu? Spomínali ste, že máte veľký problém so sestrami či anesteziológmi - ako fungujete po tejto stránke?

Samozrejme, po očkovaní sa naša situácia omnoho zlepšila, pretože prestali vypadávať zdravotníci. Drvivá väčšina zdravotníkov je už buď zaočkovaná alebo ochorenie prekonala, alebo ho aj prekonala a aj sú už zaočkovaní, sú teda veľmi dobre chránení. To, že nám teda prestali zdravotníci vypadávať, je úžasné a taktiež sa pracuje s väčšou voľnosťou a menšími obavami. Už sa aj tak ľahšie obliekame k pacientom, takže očkovanie naozaj veľa zlepšilo.

Čiže už sa nechránite takými oblekmi ako predtým?

Ja konkrétne nie.

Vládzete ešte? Predsa len, trvá to už od marca - máte ešte dosť aj psychických síl?

Vládzeme. Je to ťažké, vyberá si to na nás daň, ale musíme to zvládnuť, tak vládzeme.

Najčítanejšie správy